1892. gadā Lejasciemā Misiņš atvēra grāmatu tirgotavu, savienodams to ar grāmatsietuvi un grāmatu krātuvi-bibliotēku. Mājā pie Tirzas tilta aizvadītie gadi bija labvēlīgi grāmatnieka darbībai. Misiņš izdeva grāmatas, un ar paša aktīvu darbību, iesaistoties draugiem un dāvinātajiem, auga grāmatu krājums, ko lasīšanai izmantoja lejasciemieši. 1906.gadā Misiņa bibliotēkā bija ap 5000 grāmatu.

 

Pēc Misiņa pārcelšanās uz Rīgu, bibliotēkas pastāvēšana Lejasciemā saistījās ar Labdarības biedrību, kurā bibliotēka darbojās no 1919. gada. Tur ar grāmatu izdošanu lasītājiem vakaros nodarbojās draudzes skolotājs Eduards Voss. Saglabājušās ziņas, ka 1925.gadā šajā bibliotēkā bijušas 1054 grāmatas un 69 lasītāji.

 

Pēc pilsētiņas statusa piešķiršanas 1928. gadā sākusi veidoties pilsētas bibliotēka, tā atradusies Lejasciemā, Rīgas ielā 18. Pēc Otrā pasaules kara bibliotēkas darbība atjaunota 1947. gadā.

 

Pašlaik Lejasciema bibliotēkā ir vairāk nekā 700 lasītāju, bet vidējais izsniegumu skaits gadā – vairāk nekā 14 000, informē pašvaldībā.

 

Uz 120. jubilejas pasākumu aicināti gan bijušie bibliotēkas darbinieki, gan šodienas sadarbības partneri, atbalstītāji un ziedotāji. Jubilejas reizē bibliotēkas vadītāja Maira Lūkina un bibliotekāre Agnese Usare atskatīsies uz pēdējos desmit gados paveikto.