2015. gada 12. martā plkst. 17.00 Latvijas Okupācijas muzejā (Rīgā, Raiņa bulvārī 7) notiks grāmatas “Vorkuta! Sacelšanās ieslodzīto nometnē” atvēršanas svētki. Grāmatas atvēršanā piedalīsies grāmatas autors Juka Rislaki, Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels, vēsturnieks Valters Ščerbinskis un rakstniece Anna Žīgure.

Grāmata “Vorkuta! Sacelšanās ieslodzīto nometnē” stāsta par sacelšanos Vorkutas nometnē pēc Staļina nāves 1953. gadā. Stāsta galvenais varonis ir soms Eino Prike, un, liekot kopā gabaliņu pa gabaliņam viņa dzīvesstāstu, autors atklāj arī baltiešu, ukraiņu, poļu un daudzu citu ieslodzīto likteņus.

Jukas Rislaki grāmatā starp daudzajiem faktiem, oficiālajiem dokumentiem, liecībām, intervijām, atmiņu stāstiem un līdz šim nepublicētiem materiāliem izgaismojas ieslodzīto profesoru, bērnu, skolotāju, studentu, mākslinieku, karavīru, mežabrāļu, sieviešu un vīriešu dzīves. Attiecības starp ieslodzītajiem un pārvaldi, ieslodzītajiem un brīvajiem, brīvajiem un pārvaldi…

Grāmatas autors Juka Rislaki: “Pēc Otrā pasaules kara Vorkutā un citās Padomju Savienības nometnēs latviešu un baltiešu, tāpat arī ukraiņu, bija ļoti daudz. Vēstures ironija: tās pašas tautas arī pašlaik ir spiestas izturēt visspēcīgāko spiedienu no Putina Krievijas puses.”

Juka Rislaki ir Latvijā dzīvojošs somu žurnālists un rakstnieks, kurš pievērsies arī latviešiem svarīgai tēmai – Vorkutas ieslodzīto likteņiem un mazāk zināmiem faktiem. Grāmatā apkopoti vairāki jauni aculiecinieku stāstījumi un līdz šim nepublicēti materiāli.

 

 
Papildu informācija:
Linda Rumka
AS “Lauku Avīze” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 26459988; 67096626
e-pasts: linda.rumka@la.lv