2012. gada 18. maijā plkst. 17.00 Latvijas Okupācijas muzejā (Rīgā, Strēlnieku laukumā 1) notiks grāmatas “Bertrams Rozenbergs. Fiat Justitia” atvēršanas svētki.

 

Grāmata ir izcilā ķirurga, latviešu leģionāra, nepatiesi notiesātā un izsūtītā Bertrama Rozenberga dzīvesstāsts, ko sarakstījusi viņa meita Rita Petričeka.

Ārsta karjeru Rozenbergs sāka Latvijas brīvvalsts laikā Rēzeknes Sarkanā Krusta slimnīcā kā ķirurgs.

 

1940. gadā ģimene pārcēlās uz Tukumu, kur Rozenbergs bija slimnīcas direktors un ķirurģijas nodaļas vadītājs, kā arī Tukuma pilsētas vecākais no 1941. gada jūlija līdz 1943. gada augustam.

 

Grāmatas “Bertrams Rozenbergs. Fiat Justitia” autore Rita Petričeka savu tēvu pēdējoreiz redzēja desmit gadu vecumā, 1944. gada jūlijā, kad ģimeni sašķēla Otrā pasaules kara notikumi – tēvs palika Latvijā, bet viņa kopā ar māti un māsu devās bēgļu gaitās. Viņai bija 21 gads, kad ģimene trimdā saņēma priecīgo vēsti, ka tēvs ir dzīvs, kā arī bēdīgo ziņu, ka viņš ir izsūtījumā.

 

Rozenbergu arestēja 1949. gada 20. decembrī, 1950. gada 10. februārī Kara tribunāls saskaņā ar KPFSR kriminālkodeksa 58.pantu par dzimtenes nodevību notiesāja ar brīvības atņemšanu uz 25 gadiem labošanas darbu nometnē.

Meita tēva dzīvesstāstu sarakstīja jau 1998. gadā, kopējot tas izplatīts radu un draugu vidū. Pēc Ritas aiziešanas viņsaulē 2010. gadā dzīvesbiedrs Juris nolēma godināt sievas piemiņu, nododot dzimtas stāstu plašākai publikai.

 

Rita un Juris Petričeki 2007. gadā saņēma Latvijas Lepnuma gada balvu kategorijā “Mecenāti”. Lai atbalstītu Pededzes, Alūksnes, Rēzeknes vai Tukuma novada jauniešus, Vītolu fondā ir nodibināts Ritas (Saulītes) Petričekas piemiņai veltīts stipendiju fonds. Viņi ir arī vieni no dāsnākajiem Okupācijas muzeja atbalstītājiem.