2013. gada 17. martā plkst. 13:00 Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas zālē (Jelgavā, Akadēmijas ielā 26) notiks Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētnieka Edgara Rubauska lekcija “Pavasaris augļu dārzā – praktiski padomi augļu koku vainagu veidošanā”.

 

Katrs, kuram dārzā aug kaut vai viens koks, zina, cik svarīgi un reizē arī atbildīgi ir veidot tā vainagu. Bibliotēkā ir daudz grāmatu par koku vainagu veidošanu, arī dārzkopības žurnālos netrūkst dažādu padomu. Tomēr tas viss neatsver tās gudrības un zināšanas, kuras var iegūt tiešā sarunā ar profesionālu dārznieku. Cik daudz griezt, vai var nogriezt par daudz, kā atjaunot vectēva stādīto ābeli – to visu un vēl daudz ko citu varēs uzzināt šajā lekcijā.

 

Ieskatu lekcijas tematikā var gūt arī Edgara Rubauska dāvinājumā Jelgavas Zinātniskajai bibliotēkai un bibliotēkai “Pārlielupe” – Latvijas Valsts Augļkopības institūta speciālistu sagatavoto izdevumu un DVD disku par augļu koku kopšanu.

 

Rokasgrāmatā “Ceļvedis komercaugļkopībā” apkopota pēdējo desmit gadu laikā iegūtā pieredze komercdārzu veidošanā – gan kļūdas, gan pozitīvā pieredze. Izvērtēti faktori, kuri visvairāk ietekmējuši augļu un ogu audzētāju sekmes. Pirmkārt, vietas izvēle un tās sagatavošana stādīšanai. Izdevums adresēts galvenokārt tiem, kuri vēlas stādīt jaunus komercdārzus, tomēr tā noderēs arī jau ražojošo dārzu audzētājiem un ikvienam praktiķim.

 

Savukārt “Mācību filma augļkopjiem” piedāvā uzzināt svarīgāko par ķiršu un plūmju, ābeļu vainagu veidošanu, ražas novākšanu, glabāšanu, par balstu sistēmu un dārza platformām.

 

Pasākuma apmeklētāji varēs apskatīt arī literatūras izstādi no Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas krājumiem par dārzkopību, kā arī Nacionālās bibliotēkas ceļojošo izstādi “Puķu pasaule”.