Jelgavas pilsētas bibliotēka šogad organizē dzejas dienas 13.septembrī. Šī gada moto ir šaha spēles tēma: Dzeja spēlē ar baltajiem. Pasākuma režisore Elīna Apsīte saka: “Dzeja spēlē ar baltajiem. Baltie uzsāk pirmie. Vienmēr. Tāpat kā dzeja, gluži nemanot iet pa priekšu lietām, notikumiem, Tavai dzīvošanai. Vajag tik ieklausīties, saredzēt un nosaukt to visu iekšēji gruzdošā, izlausties prasošā vārdā.  Šajā lielajā dzīves spēlē, kurā mēs visi piedalāmies, ļauj iet dzejai pa priekšu. Vismaz rudenī.”

 

Spēle var sākties jeb pirmais gājiens. 

Dzejas dienu Jelgavā sākums jau plkst. 11.35, kad pie Jelgavas 4.pamatskolas uzsāksim velobraucienu jeb Dzejriteni, apciemojot vairākas skolas. Jāpiebilst, ka ir paredzēti 2 Dzejriteņi, lai vienlaicīgi katrā skolā varētu viesoties  dzejnieki – Eduards Aivars, Amanda Aizpuriete, Māris Salējs, Daina Sirmā. Skolās baudīsim dzejas svētkus apmēram pusstundu. Abu Dzejriteņu shēmas skat. pielikumā. Laipni gaidīts pievienoties vienam no dzejriteņiem ikviens, kuram patīk dzeja, neaizmirstiet atstarojošo vesti.

 

Plkst.18.00 Pasta salā pie Tējas namiņa notiks jauno un talantīgo sacensība jeb dzejas slams. Gājiens ar zirdziņu. Aicinām pieteikties jauniešus (vēlams vecumā no 16 līdz 25 gadiem) sacensībai dzejasslams@gmail.com

Turpat Pasta salā pie Tējas namiņa no plkst. 20.30 Dzejas spēles. Šahs – dzejnieku uznāciens – Eduards Aivars, Amanda Aizpuriete, Māris Salējs, Daina Sirmā.

Turpinājumā plkst. 22.00 Dzejas spēles. Mats.

Kārlis Kazāks, Guntars Grasbergs, Māris Bīmanis ir dalībnieki  Nacionālā teātra dzejas projektā “Jušanas”. Jušanas ir mūzikas, dzejas un stāstu vakars, kurā skanēs Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša un Vizmas Belševicas dzejas un stāstu rindas.

 

Gundars Grasbergs, viens no spilgtākajiem savas paaudzes aktieriem, Jušanu vakarā ļausies piedzīvotajam un sapņotajam, pašam nozīmīgākajās latviešu autoru dzejas rindās un stāstos. Un ne pirmo reizi aktieris ar savu mūzikas sajūtu papildinās Kārļa Kazāka dziesmas, piepildot ainavu ar basģitāras un klavieru skaņām.

Mūziķis Kārlis Kazāks nereti saviem nozīmīgākajiem mūzikas notikumiem ir izvēlējies Latvijas Nacionālo teātri, un arī Jušanu vakarā atskaņos savas un citu autoru dziesmas, dziedot, spēlējot ģitāras un trompeti. Jau ierasts blakus Kārlim Kazākam varēs redzēt un saklausīt vienu no Latvijas emocionālākajiem un izsmalcinātākajiem ģitāristiem – Māri Bīmani.

Visi pasākumi ir bez maksas, priecāsimies par katru, kurš atradīs laiku šajā steidzīgajā laikmetā uz brīdi piestāt un ieklausīties. 

 

Jautājumu gadījumā rakstiet: info@biblioteka.jelgava.lv