Pašvaldība tajā pašā laikā gaidīja celtniecības firmu pieteikumus konkursā par tiesībām īstenot Jura Pogas arhitektu biroja izstrādāto bibliotēkas ēkas renovācijas projektu. Cēsu domei bija cerības, ka jau septembra beigās celtnieki varēs ķerties pie darba. Taču pašvaldības optimistiskais plāns neīstenojās. Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Rozenbergs “Druvai” uzdrošinājās izteikt jaunu prognozi celtnieki bibliotēkas nama pārbūvi varētu sākt aprīlī.

 

“Negaidītais pavērsiens saistīts ar to, ka precīzi nezinājām, kādas varētu būt būvniecības izmaksas,” atzīst J. Rozenbergs. “Arhitekts Juris Poga vispirms piedāvāja īstenot bibliotēkas pārbūvi, kuras tāme pārsniegtu divus miljonus latu, bet mēs uzdevām izmaksas samazināt līdz 1,8 miljoniem latu. Cēsu bibliotēkas modernizācijai no Eiropas Savienības fonda jau rezervēti 1,6 miljoni latu, kā arī esam iecerējuši tērēt 200 tūkstošus latu no pašvaldības kā līdzfinansējumu. Tādus aprēķinus arī cerējām sagaidīt no celtniekiem, taču konkursa rezultātā lētākais piedāvājums, par kādu celtnieki bija gatavi pārbūvēt bibliotēku un labiekārtot ēkas apkārtni, izrādījās krietni lielāks par summu, ko aprēķinājis projektētājs un ko varam atļauties.”

 

Cēsu deputāti, uzzinājuši, ka no pašvaldības budžeta šim projektam būtu nepieciešami vairāk nekā 500 tūkstoši latu, lēma, ka pašvaldībai strauji jāmaina taktika. “Arhitekta izstrādātais projekts ir skaists, bet ar pašvaldības pašreizējām iespējām tas nav īstenojams,” atzīst arī J. Rozenbergs. Pamatojoties uz augustā pieņemto novada domes lēmumu, Cēsu pašvaldība pārtraukusi būvniecības konkursa procedūru, kuras laikā bija jāizraugās viena no trim firmām, kas gribēja veikt celtniecības darbus. To laikā bija iecerēts pilnībā mainīt bibliotēkas ēkas līdzšinējo plānojumu un iekārtojumu, kā arī namu savienot ar blakus esošo tukšo ēku, lai tā turpmāk kalpotu semināru vajadzībām.

 

Arhitektam J. Pogam pašvaldība tagad devusi jaunu uzdevumu bibliotēkas renovācijas projektu sadalīt divās kārtās, lai pirmajā kārtā varētu īstenot vien nepieciešamās pārbūves Raunas ielā 1 un bibliotēka tajā varētu pilnvērtīgi darboties.

 

Uz jautājumu, cik nopietna kļūda pieļauta, bibliotēku jau šovasar pārceļot uz privāto namu, kamēr tās īstā ēka, kā tagad izrādās, vismaz līdz pavasarim stāvēs tukša, J. Rozenbergs atbildēja: “Ja mēs būtu gājuši klasisko ceļu un pārcelšanos veiktu tikai tad, kad zināmi būvniecības konkursa rezultāti, tad tas notiktu vēlā rudenī vai ziemā, kad grāmatu pārcelšana mums šķita problemātiska.”

 

Cēsu Centrālā bibliotēka ir jau piektā Cēsu pašvaldības iestāde, kura uz kādu laiku radusi mājvietu namā, sauktā par Akmens ligzdu. Pirms tam te pielāgojušās un strādājušas skola, bērnudārzs, bērnu interešu centrs, bet vēl nesen muzejs to izmantoja krājuma glabāšanai.