Andrejs Johansons dzimis un uzaudzis Rīgā. Otrā pasaules kara beigās, kad bija paredzama atkārtota Latvijas okupācija, viņš kopā ar ģimeni emigrēja uz Zviedriju, kur pavadīja mūža lielāko un ražīgāko daļu, nezaudēdams garīgo saikni ar dzimteni. Par spīti sūrajai un plānajai emigranta maizei, Stokholmas Universitātē ieguvis filoloģijas doktora grādu. Daudzus gadus augstskolā bija reliģijas vēstures docētājs. Līdztekus tam — ražīga jaunrade visdažādākajos žanros. A. Johansons rakstījis dzeju, esejas, zinātniskus apcerējumus, recenzijas, darbojies kā tulkotājs, kopotu rakstu un antoloģiju sastādītājs. Plašākais un pamatīgākais A. Johansona darbs ir “Latvijas kultūras vēsture 1710–1800”, kas pirmoreiz iznāca trimdā, apgādā “Daugava” 1975. gadā un tagad kļuvis par bibliogrāfisku retumu. A. Johansona grāmatā rodams daudzpusīgs 18. gadsimta Latvijas kultūras dzīves tvērums, to papildina izsmeļošs pirmavotu un sekundāro avotu klāsts. Grāmata ir ceļvedis 18. gadsimta Latvijas kultūras vēstures izzinātājiem. Par atkārtotā izdevuma tapšanu sanāksmē pastāstīs izdevniecības “Jumava” radošā direktore Evija Veide.

Pasākumā tiks atklāta izstāde “Andrejs Johansons un Latvijas kultūras vēstures pētījumi”. Tajā ikviens interesents līdzās A. Johansona darbu publicējumiem varēs iepazīt arī autora iedvesmas un informācijas avotus. Šie avoti rodami arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā, kas sniedz plašas kultūras vēstures pētniecības iespējas.

A. Johansons Latvijas 18.gs. kultūras vēstures izpētē un apkopošanā ir celmlauzis, taču 18.gs. arhitektūrai un mākslai Latvijā pievērsušies daudzi mākslas zinātnieki (Imants Lancmanis, Romis Bēms, Dainis Bruģis, Vija Strupule, Ojārs Spārītis u.c.). Šajā laukā darbojas arī Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta direktore, mākslas zinātņu doktore Elita Grosmane, kas sanāksmē sniegs savu skatījumu uz A.Johansona pētījumu un pastāstīs par viņa darba turpinātājiem priekšlasījumā “18. gadsimta māksla un arhitektūra Latvijā: ieskats pētījumos no 1975. līdz 2012.gadam”.

Pasākumā gaidīti dažādu kultūras jomu interesenti, A. Johansona darbu cienītāji, ikviens bibliotēkas apmeklētājs. Būs iespēja iegādāties grāmatu “Latvijas kultūras vēsture” par pazeminātu cenu.

Izstāde “Andrejs Johansons un Latvijas kultūras vēstures pētījumi” būs apskatāma līdz 29. martam.