Brīvprātīgo Brigāde un vidusskolas skolēni Latvijas Neredzīgo bibliotēkā iejutīsies bibliotekāra profesijā, gatavojot taustāmo grāmatu un palīdzot veikt ikdienas pienākumus. Pasākumu vadīs Uģis Joksts.

 

Šī ir viena no noslēdzošajām Brīvprātīgo Brigādes vizītēm. Tā ir Izglītības un zinātnes ministrijas iniciatīva, kuras mērķis ir pievērst jauniešu uzmanību brīvprātīgā darba sniegtajām iespējām karjeras izaugsmē.

 

Brīvprātīgo Brigādes vizīte sastāvēs no divām daļām. Dienas pirmajā daļā sākot no plkst. 10:00 diriģents un nodibinājuma “Rīga 2014” brīvprātīgo programmas vadītājs Ints Teterovskis, žurnāliste Daina Jāņkalne un raidījuma “Kinomānija” vadītāja Anna Rozīte un Brīvprātīgo Brigāde kopā ar Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolēniem viesosies Latvijas Neredzīgo bibliotēkā (Juglas iela 14, Rīga) un iejutīsies bibliotēkas darbinieku lomā, palīdzot veidot taktilās grāmatas braila rakstā un 3D objektus, lai neredzīgie varētu izprast trīsdimensiālo vidi. Skolēniem, veicot šo brīvprātīgo darbu, būs iespēja “pielaikot” bibliotekāra profesiju un saprast, vai ir vēlēšanās savu turpmāko karjeru saistīt ar bibliotēkas darbinieka amatu, jo brīvprātīgo darbs ir ne tikai iespēja paveikt kaut ko nozīmīgu sabiedrības labā, bet arī iespēja jauniešiem pārliecināties par kādas profesijas piemērotību tieši viņiem.

 

Paužot pašvaldības atbalstu jauniešu brīvprātīgo darbam, pasākumā īsu uzrunu teiks arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas sabiedrības integrācijas projektu vadītāja Ilze Grīntāle. Aicinām žurnālistus pievienoties šim Brīvprātīgo Brigādes pasākumam.

 

Savukārt pēcpusdienā plkst. 14:00 Brīvprātīgo Brigāde viesosies Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā (Kr.Barona iela 97a, Rīga), kur notiks tikšanās ar pārējiem vidusskolas skolēniem, skolotājiem, skolēnu vecākiem. Tikšanās laikā tiks pārrunāti brīvprātīgā darba ieguvumi. Tie skolēni, kas iejutās bibliotekāra profesijā, dalīsies ar saviem iespaidiem, kuri tika gūti, veicot šo darbu. Par brīvprātīgā darbā gūto pieredzi stāstīs arī Brīvprātīgo Brigādes pieredzējuši brīvprātīgie. Pasākumā piedalīsies Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas sabiedrības integrācijas projektu vadītāja un biedrības “Brīvprātīgais.lv” valdes locekle Ilze Grīntāle, Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite, biedrības Radošā apvienība jauniešiem TREPES prezidente Ramona Liepiņa, biedrības “Avantis” projektu vadītāja Dace Zariņa, biedrības “Jaunatne pret AIDS” valdes locekle Liene Rozenburga, biedrības “IMKA” Latvijas biroja vadītāja Linda Uzuliņa, Rīgas skolēnu domes prezidents Kārlis Upsavs un citi pārstāvji no dažādām Rīgas nevalstiskajām organizācijām, kā arī Ints Teterovskis un Daina Jāņkalne.

 

Noslēgumā klātesošie diskutēs par iespējām veicināt jauniešu brīvprātīgo darbu, meklējot piemērotākās metodes, lai iesaistītu jauniešus brīvprātīgā darba veikšanā un veicinātu sadarbību starp skolām, jauniešiem un iespējamām brīvprātīgā darba vietām.

 

Pasākumā Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā aicinām piedalīties ikvienu Rīgas nevalstisko organizāciju, jauniešus un visus citus interesentus. Tā ir iespēja uzzināt kaut ko jaunu, dalīties savos iespaidos un piedāvāt idejas brīvprātīgā darba veicināšanai.

 

Par Brīvprātīgo Brigādes vizītēm

 

Šo pasākumu laikā kopā ar pavāru Valteru Zirdziņu Valmieras Valsts ģimnāzijas skolēni iejutās pavāru lomā. Līvānu 1.vidusskolas skolēni basketbolista un Ghetto Games organizatora Raimonda Elbakjana vadībā iemēģināja pasākumu organizatora amatu. Vides entuziasts Māris Olte Salaspils Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspils 1.vidusskolas skolēniem mēģināja pietuvināt dabas zinātnieku, botāniskā dārza darbinieku ikdienu. Psihoterapeite Aina Poiša un Liepājas pilsētas 5.vidusskolas skolēni iejutās sociālo darbinieku lomā, palīdzot Sarkanā Krusta ikdienas darbos. Jauno tehnoloģiju eksperts, blogeris Kristaps Skutelis (Krizdabz) Rēzeknē ar Rēzeknes 5. un 6.vidusskolas skolēniem mācīja senioriem apgūt internetu. Žurnālists Uģis Joksts Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēniem, aptaujājot Jēkabpils iedzīvotājus, palīdzēja iejusties profesijās, kurās nozīmīga ir spēja uzklausīt un apkopot sabiedrības viedokļus, piemēram, sociologs vai žurnālists. Mūziķis, raidījuma SEMs vadītājs Valters Frīdenbergs un raidījuma “Mans mīļais draugs” vadītāja Vita Baļčunaite Rīgas dzīvnieku patversmē “Ulubele” kopā ar Rīgas 13.vidusskolas skolēniem iepazina dzīvnieku kopēju, veterinārārstu darbus. Brīvprātīgo Brigāde šogad vēl ciemosies arī Dundagā, kur jauniešiem būs iespēja “pielaikot” pašvaldības darbinieka profesiju.

 

Informācijai par kampaņu

 

Brīvprātīgo Brigādes vizītes tiek rīkotas Izglītības un zinātnes ministrijas informatīvās kampaņas jauniešiem par brīvprātīgo darba ieguvumiem un iespējām ietvaros. Līdz šī gada beigām notiks dažādi pasākumi un aktivitātes, lai popularizētu brīvprātīgo darbu jauniešu vidū, kā arī informētu par ieguvumiem, iespējām un pieredzi, ko var iegūt veicot brīvprātīgo darbu. Kampaņa noslēgsies ar svētku pasākumu Starptautiskajā brīvprātīgo dienā 5.decembrī. Ikviens interesents interneta vietnē www.draugiem.lv/brivpratigodarbs var sekot līdzi kampaņas norisei, kā arī iegūt informāciju par brīvprātīgo darbu, brīvprātīgo darba veiksmes stāstiem, jaunumiem, ieteikumiem un iespējām iesaistīties brīvprātīgo darbā.

 

Par Intu Teterovski

 

Diriģents, žūrijas loceklis televīzijas šovā “Koru kari”. Piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, no kuriem vairākos saņēmis speciālbalvas kā labākais interprets. Ir organizējis ievērojamus mūzikas festivālus un koncertus Latvijā kā, piemēram, Lielo mūzikas balvu, starptautisko kamerkoru festivālu “Rīga dimd” un citus. Šobrīd vada nodibinājuma “Rīga 2014” brīvprātīgo programmu.

 

Par Dainu Jāņkalni

 

Žurnāliste ar plašu pieredzi reportāžu veidošanā, TV producente, bijusi raidījuma “Abi Labi” vadītāja, žurnāla “Una” dibinātāja un bijusi galvenā redaktore. Šobrīd vada LTV 1 raidījumu “Sekotāji”

 

Par Annu Rozīti

 

Bijusi LTV7 jauniešu raidījuma “Sems Summina”, radio Capital FM brīvdienu rītu vadītāja, kā arī daudzu pasākumu organizētāja un vadītāja. Vada raidījumu “Kinomānija”.

 

Informācijai par Brīvprātīgo Brigādes vizītēm:

Ieva Kazaka, 26103038, ieva.kazaka@gmail.com