Piektdien, 11. septembrī plkst. 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēka, turpinot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstīto projektu “Uz ko lai es runāju šodien?”, aicina uz literāri muzikālu programmu “Bišu spiets”, kurā piedalās dzejnieks un mūziķis Pēteris Draguns un grupa “Zāle”.

 

Latvijā turpinās Dzejas dienas. Šogad īpašas, jo rit Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gads. Viņus dēvē par sava laikmeta praviešiem, latviešu literatūras stūrakmeņiem, ģēnijiem, iedvesmotājiem, atjaunotājiem. Rakstnieku jubilejas gadskārta vedina pārdomāt, ko mums nozīmē Rainis un Aspazija, vai atpazīstam un lasām viņu darbus, kāda ir to rezonanse mūsdienās. Projekta “Uz ko lai es runāju šodien?” mērķis ir sekmēt Raiņa garīgā mantojuma atpazīstamību jauniešu auditorijā.

 

Pēteris Draguns (1976) dzimis Ogrē, studējis Latvijas Kultūras akadēmijā, ieguvis arī psihologa izglītību. Bijis Rīgas jauno literātu apvienības vadītājs, publicējas presē sākot no 1997.gada. Pirmais dzejoļu krājums Inde” iznācis 2003. gadā, otrais Tumšā stundā” – desmit gadus vēlāk. Pēteris Draguns atdzejojis tekstgrupas Orbita” autoru dzeju, kā arī ukraiņu un baltkrievu jauno dzejnieku darbus. Savulaik aizrāvies ar austrumu filozofiju, mācījies sanskritu, muzicējis un ceļojis.

 

Grupa “Zāle” izveidojās, satiekoties Pēterim Dragunam, dziesmu autorei Martai Kreitusei un ģitāristei Kasandrai Kaņepei, kuriem vēlāk pievienojās Tarass Kuzmenko (bungas), Kira Maija Kirsanova (oboja) un Aivis Gailītis (čells). Grupas mūzikai ir daudzslāņains skanējums, kam pamatā ir maiga, atmiņā paliekoša melodija, netradicionāla, tomēr ausij tīkama vokāla harmonija, kas apaudzēta ar neierastu mūzikas instrumentu apvienojumu (harmonija, vargans, čells, oboja, ģitāras un perkusijas). Šogad “Naba Music” izdeva grupas debijas albumu “Viņa”. 

 

Albumā iekļauta arī Pētera Draguna leģendārā dziesma “Bišu spiets”, kuras tekstu tālajā 1912. gadā radījis Rainis. Dziesmas jaunā versija noslēdz albumu ar Raiņa apokaliptiskajiem vārdiem “Jau bites aizies tālē, un visas miņas irs”.

 

Ieeja uz pasākumu bez maksas.