Kursa “Andragoģija” moduli “Pieaugušo mācīšanas un mācīšanās principi” latviešu valodā izstrādā Dženija Dzirkale-Maļavkina.

 Satura eksperte Dženija Dzirkale-Maļavkina  Foto: Māris Meļņikovs

 

Šajā modulī ir šādas tēmas:

 ievērojamas izmaiņas pieaugušo izglītībā;

 andragoģijas pamatnostādnes;

 dažādas pieaugušo grupas un viņu mācību mērķi;

 andragoģijas principi;

 pieaugušo mācību organizācijas nosacījumi.

 

Dženija Dzirkale-Maļavkina ir LNB Kompetenču attīstības centra vadītāja. Centrā viņas vadībā tiek īstenotas dažāda līmeņa profesionālās pilnveides izglītības un tālākizglītības programmas bibliotēku nozarē strādājošajiem. Dženijai Dzirkalei-Maļavkinai ir maģistra grādi bibliotēkzinātnē un informācijā un izglītības vadībā, viņa ir izglītības iestādes kvalitātes novērtēšanas eksperts, UNESCO LNK konsultatīvās padomes “Izglītība visiem” padomes locekle, profesionālās biedrības  “Latvijas Bibliotekāru izglītības apvienība” priekšsēdētāja, nozares ”Drukas un mediju tehnoloģijas” ekspertu padomes locekle.  

 Satura eksperte Dženija Dzirkale-Maļavkina

 Foto: Māris Meļņikovs

                                                                                                      

Andragoģijas teorijas un tās praktiskās pielietošanas pieaugušo izglītībā izpēti uzsākusi 2015. gadā. Kopš tā laika LNB Kompetenču attīstības centra mācību organizācija, izglītības programmu izstrāde, atbilstošu mācību metožu izmantošana mācību procesā, individuāla pieeja katram izglītojamajam balstās uz andragoģijas principiem. 

 

LNB Kompetenču attīstības centra vadītāja uzskata, ka andragoģijas zināšanas, prasmes un kompetence nepieciešama ne tikai tiešajiem izglītotājiem kādā izglītības iestādē, bet arī daudzu citu profesiju pārstāvjiem, kas strādā ar cilvēkiem. Tie ir sociālie darbinieki, bibliotekāri, aktieri, psihologi, mediju speciālisti un daudzu citu profesiju speciālisti. Ir uzsākts bibliotekāru – andragogu sagatavošanas  process, tāpēc šim projektam ir liela nozīme.

 

Projekta noslēgumā mācību kurss būs pieejams latviešu, lietuviešu, bulgāru un angļu valodā. Tālmācības sistēmas izveidē par pamatu ņemta atvērtā koda mācīšanās platforma Moodle, kas ļauj teorētisko materiālu pielāgot ērtai tēmas patstāvīgai apguvei individuāli.

 

Pēc projekta beigām tālmācības kursi būs pieejami mācību vidē: http://go-andragogy.eu/ 

 

Projekta partneri no Lietuvas: 

Ādama Mickēviča Viļņas Reģiona publiskā bibliotēka (Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešoji biblioteka)

Lietuvas Bibliotekāru asociācija (Lietuvos Bibliotekininku draugija)

Projekta partneri no Latvijas: 

Latvijas Nacionālā bibliotēka (National Library of Latvia) 

Jelgavas pilsētas bibliotēka (Jelgava City library)

Projekta partneri no Bulgārijas: 

Innovatīvu sabiedrības centru asociācija (Асоциация Съвременни Читалища)Nikolā Furnadžijeva Reģionā bibliotēka (Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик)

Projekta finansētājs: Eiropas Savienības izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programma Erasmus+Projekta īstenošanas laiks: 01.09.2015.–31.08.2017.