Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir projekts, kura galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Ziemeļvalstīs projekts norisināsies jau 21. reizi, Latvijā  – 20. reizi. Nedēļas laikā bibliotēkās notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi. Šogad Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa notiek no 13. – 19. novembrim.   


Katru gadu tiek izraudzīta kāda tēma. Šogad tā ir „Salas”. Tā kā dalībvalsts Somija šogad svin 100 gadu jubileju, lasījumiem izvēlēti somu autori. Baložu bibliotēkā lasījām fragmentus 3 dažādām vecuma grupām.

 

Rīta stunda pašiem mazākajiem lasītājiem.  Kopā ar 1.c. klasi lasījām Mauri Kunnas „Bagātību salas” pārstāstu par vareno pirātu piedzīvojumiem. Bērni arī paši varēja iejusties pirātu lomā, pētot dārgumu karti un meklējot dārgumus Baložu bibliotēkā.

 

Rīta stunda pusaudžiem. Kopā ar 8.a klasi lasījām Zviedrijā dzīvojošās somu rakstnieces Marijas Turtšaninovas fantāzijas žanra romāna “Marēsi” fragmentu.
Romāna sižets risinās izdomātā Mēnosas salā, kurā atrodas Sarkanais klosteris. Marēsi ir klostera iemītniece, kas tur ir nokļuvusi tāpat kā daudzas citas meitenes, bēgot no bada, vajāšanas vai kādas citas nelaimes. Grāmata ir izdota vairāk nekā 15 Eiropas valstīs, ASV un Āzijā, kur tā ir guvusi popularitāti un lasītāju atzinību gan dēļ sava spraigā sižeta, gan raisītajām pārdomām par sievietes būtību. Grāmata ir ieguvusi neskaitāmas balvas un atzinības, 2014.gadā grāmata ieguva īpaši prestižo Somijas literatūras balvu kā labākā grāmata jauniešiem.

 

Krēslas stunda pieaugušajiem ļāva iepazīt somu autori Ullu Lēnu Lundbergu, kuras grāmatas latviski līdz šim nav tulkotas, tāpēc jo īpaši interesanti bija lasīt fragmentu no viņas romāna „Ledus”.

 

Foto no pasākumiem:  šeit un šeit

 

Visu novembra mēnesi Baložu bibliotēkā aplūkojama izstāde Iepazīsti jaunāko  Ziemeļvalstu literatūru”.