Atklāšanā klātesošos uzrunās arī Nodibinājuma Rīga 2014 direktore Diāna Čivle, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktors Andris Vilks un izstāžu kuratore Ieva Zībārte. Pasākuma dalībnieku vidū būs arī izstāžu autori, LNB speciālisti, dizaineri un meistari no Rīgas radošajiem kvartāliem.

 

Tiks atklātas divas ceļojošās izstādes – “Grafiskie stāsti. Starptautiskie zīmoli, notikumi un mākslinieki Latvijas Nacionālās bibliotēkas attēlizdevumu kolekcijās” un “Dizaineri un meistari Rīgas radošajos kvartālos”. Izstāžu autori ir atzinību guvuši profesionāļi – kuratore Ieva Zībārte, arhitekts Mārtiņš Pīlēns un grafikas dizaineris Edgars Zvirgzdiņš. Augstvērtīgi novērtētas ir arī viņu iepriekš veidotās izstādes “Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa” un “Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums”.

 

Izstāde “Grafiskie stāsti. Starptautiskie zīmoli, notikumi un mākslinieki Latvijas Nacionālās bibliotēkas attēlizdevumu kolekcijās” tapusi, sadarbojoties ar LNB speciālistiem. Tā vēsta par LNB attēlizdevumu – fotogrāfijās, zīmējumos, plakātos un pastkartēs – kolekcijās atrodamajām vērtīgajām starptautisko notikumu, attiecību, uzņēmumu, organizāciju un privātpersonu liecībām, kas atklāj ārvalstu mākslinieku, politiķu, kolekcionāru un starptautisku notikumu saikni ar Latviju.

 

Izstādē “Dizaineri un meistari Rīgas radošajos kvartālos” tiek stāstīts par Latvijas galvaspilsētas radošo kvartālu dizaineriem un meistariem, kas savu produktu no idejas līdz realizācijai radījuši paši. Produktu spektrs ir ļoti plašs – tie ir universitātes laboratorijās tapuši roboti, vingrošanas rīki, apavi, starptautiski mākslas izdevumi un sociālā biznesa projekti, kas ir kļuvuši par unikālu pilsētas radošuma zīmi un tiek pārdoti visā pasaulē. Izstādē iekļauti: RTU Robotikas klubs, biedrība Grafiskie stāsti, portāls Arterritory, konditoreja arbOOz, velosipēdu darbnīca Ērenpreiss, sociālais uzņēmējs Lude, sietspiedes darbnīca Darva, dēļu sporta inventāra ražotājs Lokal Boards, modes zīmols QooQoo, apavu zīmols Wollings, dizaina apvienība Design Catering.

 

Abas izstādes ar Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību starpniecību tiks izstādītas ārvalstīs, lai pievērstu ārvalstu sabiedrības uzmanību un nodrošinātu publicitāti starptautiskajos medijos par Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu, vienlaikus parādot Latviju kā valsti ar bagātu, daudzveidīgu un interesantu kultūras dzīvi. Ar šādu mērķi Ārlietu ministrija jau 2013.gadā uzsāka darbu pie jaunu ceļojošo izstāžu izveides. Kopskaitā tapušas 6 jaunas ceļojošās izstādes, kas stāsta par Rīgu vai skar Rīga 2014 tematiskās līnijas (Rīgas Jūgendstils, Rīga – stāsts 100 gadu garumā, Baltijas ceļš, Kas dzintaram vēl padomā?). Latvijas vēstniecības aktīvi turpinās jau uzsākto darbu, īstenojot daudzus plaša spektra publiskās diplomātijas un kultūras pasākumus ārvalstīs, popularizējot Rīgu – Eiropas 2014.gada kultūras galvaspilsētu.

 

Plašākai sabiedrībai izstāde apskatāma Ārlietu ministrijā, Krišjāņa Valdemāra ielā 3, Rīgā, no 15. janvāra līdz 23. janvārim darba dienās no pulksten 9.00 līdz 17.00, iepriekš piesakoties pa tālruni 67015984 vai rakstot: kristine.iosava@mfa.gov.lv.

 

NB! Izstāde ir angļu valodā.

 

Papildu informācija:

Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Preses un informācijas nodaļa

Tālr.: (+371) 67016 272

Fakss: (+371) 67828 121

E-pasts: media@mfa.gov.lv

Mājas lapa: www.mfa.gov.lv