28. februārī tika parakstīts līgums starp Latvijas Universitāti un Francijas institūtu Latvijā, kas paredz veicināt Latvijas Universitātes studentu un akadēmiskā personāla sadarbību pētnieciskajā, izglītības un kultūras jomā, kā arī īstenot Francijas kultūras un franču valodas apguvi studentu, pētnieku un akadēmiskā personāla vidū.

 

Līguma ietvaros tiek piedāvāta iespēja piekļūt Francijas Ārlietu ministrijas izstrādātajai platformai – digitālajai bibliotēkai “Culturethèque”, kura ir kopīga Francijas institūtu tīklam visā pasaulē – 105 pasaules valstīs. Šobrīd digitālā bibliotēka apkopo e-grāmatas, preses izdevumus, mūzikas un video ierakstus, komiksus un valodas pašmācības līdzekļus bērniem un pieaugušajiem; kopumā vairāk nekā 140 000 resursu vienību.

 

Digitālās bibliotēkas “Culturethèque” saturs brīvi pieejams ikvienam apmeklētājam, bet papildus ir nepieciešama arī sava lietotāja konta izveide, lai pilnvērtīgi izmantotu piedāvātu e-resursu klāstu. Pieslēdzoties savam lietotāja kontam datorā, planšetdatorā vai viedtālrunī, digitālās bibliotēkas lietotājs var iepazīties ar resursiem, lasot tos tiešsaistē vai lejupielādējot. Reģistrēta lietotāja konts digitālajā bibliotēkā ir aktīvs uz 1 gadu, pēc kā to ir iespējams atjaunot, saņemot e-pastā ziņu par lietotāja konta termiņa atjaunošanu.

 

Platforma ir ērti lietojama, informāciju apkopojot 5 galvenajās kategorijās: LIRE – lasīt, ECOUTER – klausīties, REGARDER – skatīties, APPPRENDRE –mācīties, JEUNESSE – bērniem. Digitālās bibliotēkas krājums regulāri tiek atjaunots, katru mēnesi piedāvājot tematiskas izlases.

 

Detalizēti meklējumu nepieciešamības gadījumā iespējams izmantot meklētāju, ievadot konkrētu atslēgvārdu, nosaukumu vai tēmu, kā arī atlasīt meklēšanas rezultātus pēc dokumentu veida, izdevniecības, publicēšanas datuma u.c. kritērijiem.

Jāņem vērā, ka resursu lejupielādēm pastāv ierobežojumi, kas nosaka to, ka vienlaikus ir iespējams lejupielādēt ne vairāk kā 2 grāmatas, kuru lasīšanas termiņš ir 21 diena, toties mēneša ietvaros kopā var lejupielādēt 5 grāmatas.

 

Piekļuve digitālajai bibliotēkai LU Bibliotēkas portālā.