Šī gada “Muzeju nakts” pasākumu tematika bija veltīta dzintaram. Muzeju programmās dzintars tika interpretēts visdažādākajās dimensijās, ļaujot iemirdzēties gan saules akmens krāšņumam, gan muzeju darbinieku izdomai un asprātībai. Akcijā piedalījās 141 muzejs, kā arī Latvijas Republikas Saeima, Ministru kabinets, Valsts prezidenta kanceleja, Rīgas dome, kultūras nami, bibliotēkas, koncertzāles un citas ar kultūrvēsturisko mantojumu saistītas institūcijas.

Kopējais “Muzeju nakts” apmeklējumu skaits, salīdzinot ar 2013. gadu, 2014. gadā ir palielinājies par 9 tūkstošiem, sasniedzot 228 242 reģistrētos apmeklējumus. Apmeklētība galvenokārt pieaugusi Latvijas novados, savukārt Rīgas muzejos apmeklētāju bijis mazāk par gandrīz 9 tūkstošiem. Ievērojamākais apmeklētības kāpums bijis Rīgas apkārtnes muzejos (gandrīz 10 tūkstoši apmeklējumu vairāk nekā 2013. gadā). Vispopulārākais Pierīgā bijis Turaidas muzejrezervāts, kurā iegriezušies 15300 viesu. Apmeklējumu pārvirzīšanās no Rīgas uz Latvijas reģioniem uzlabojusi muzeju pieejamību, mazinot burzmu un rindas Rīgas centra muzejos. Muzeju darbinieki novērojuši, ka apmeklētāji ir ieinteresētāki un disciplinētāki.

Starpgadījumi akcijas laikā muzejos netika konstatēti. Uz neilgu laiku, kamēr tika novērsts ugunsgrēks blakus esošajā teritorijā, no Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja telpām tika evakuēti apmeklētāji. Pēc ugunsgrēka likvidēšanas “Muzeju nakts” pasākumi Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā turpinājās.

Par sabiedrības interesi saistībā ar “Muzeju nakti” liecina 63400 telefona zvani ziņu dienestam 1188, kas ir par 20% vairāk nekā 2013.gadā.

Rīgas apmeklētākie muzeji: Latvijas Kara muzejs (18 064), Mākslas muzejs “Rīgas Birža” (12 169), Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (7240).

Apmeklētākie muzeji Vidzemē: Valmieras muzejs (9423), Cēsu muzejs (8300), Latvenergo muzejs Ķegumā (4700).

Apmeklētākie muzeji Zemgalē: Ģ.Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejs (5317), Bauskas pils (2914), Rīgas Motormuzeja Bauskas filiāle (2500).

Apmeklētākie muzeji Kurzemē: Liepājas muzejs (8300), Tukuma muzejs (6614), Ventspils muzejs (2834).

Apmeklētākie muzeji Latgalē: Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs (4300), Latgales Kultūrvēstures muzejs (2646), Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs (1625).

Kultūras ministrija pateicas visiem Latvijas muzeju darbiniekiem un akcijas koordinētājiem – ICOM Latvijas Nacionālajai komitejai – par ieguldīto darbu, radot neaizmirstamus svētkus tūkstošiem muzeju apmeklētāju.

“Muzeju nakts” ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. “Muzeju nakts” iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Informācija par akciju vietnē www.nuitdesmusees.culture.fr

Akciju “Muzeju nakts” Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.