Grāmatu izstādes atklāšanas ietvaros notiks vairāki pasākumi:

• No plkst. 10.30-12.00 notiks grāmatu dāvinājuma izstādes atklāšanai veltīta lekcija un filmas demonstrācija.

– Lekciju par mūsdienu krievu literatūras attīstību sniegs literatūras kritiķis, prozaiķis Sergejs Kostirko, kas ir arī plaši pazīstamā literatūras žurnāla “Новый мир” redkolēģijas loceklis un žurnāla elektroniskās versijas redaktors.

– Prezentāciju par Krievu aizrobežu namu sniegs tā Starptautiskās un starpreģionu sadarbības nodaļas pārstāvis, vadošais zinātniskais līdzstrādnieks Igors Teterevs.

– Pasākuma dalībnieki varēs iepazīties arī ar dokumentālo filmu “Посольство на Таганском холме”, kurā atainota Krievu aizrobežu nama izveide un darbība.

• Grāmatu dāvinājuma pasniegšanas svinīgais pasākums notiks Humanitāro zinātņu bibliotēkā, plkst. 13.00. Tajā piedalīsies Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijas Republikā kultūras atašejs Dmitrijs Bogdanovs, LU rektors M. Auziņš, LU Bibliotēkas direktore Iveta Gudakovska,  pārstāvji no Krievu aizrobežu nama un literatūras žurnāla “Новый мир”.

A. Solžeņicina Krievu aizrobežu nams Maskavā ir krievu emigrācijas kultūras centrs, kurā apvienotas muzeja, arhīva, bibliotēkas un zinātniski-pētnieciskā darba funkcijas. Kultūras centra darbība ir veltīta krievu emigrācijas vēstures un kultūras atspoguļošanai un sadarbības veicināšanai ar tautiešiem ārzemēs.

Projekta “Книжная помощь” ietvaros LU Bibliotēkai uzdāvinātas ap 300 dažādu Krievijas izdevniecību izdotās grāmatas. LU Bibliotēkas lietotājiem būs pieejams bagātīgs grāmatu klāsts par Krievijas vēsturi un literatūru – dāvinājumā iekļauti L. Uļickas, V. Astafjeva, J. Zamjatina, V. Nabokova, S. Dovlatova u.c. autoru darbi. Nozīmīga dāvinājuma daļa ietver ievērojamu literātu (Ļ. Tolstoja, M. Bulgakova, M. Puškina, I. Buņina, A. Bloka) un citu nozīmīgu personu dzīvesstāstus un biogrāfijas apskatus. Krievu kultūrvēstures pētniekiem būs pieejami arī vairāki izdevumi, kas veltīti krievu diasporai ārzemēs un sniedz informāciju par krievu emigrantu dzīvi un kultūru dažādās pasaules valstīs. LU Bibliotēkas krājumā tiks iekļauti arī izdevumi etnogrāfijā, folklorā, valodniecībā, filozofijā un kultūras vēsturē, mākslā, krievu pareizticīgās baznīcas vēsturē un teoloģijā.

A.Solžeņicina Krievu aizrobežu nama grāmatu dāvinājuma izstāde Humanitāro zinātņu bibliotēkā būs apskatāma no 18. līdz 28. martam.

Ikviens interesents, kas vēlas vairāk uzzināt par mūsdienu tendencēm un aktualitātēm Krievijas literatūrā, kultūrā un vēsturē, ir aicināts piedalīties izstādes atklāšanas pasākumā un aplūkot grāmatu izstādi!

Dāvinājuma grāmatu izstādes un atklāšanas pasākuma kuratore ir LU Bibliotēkas direktores vietniece M. Saviča.