No 11. līdz 13. aprīlim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Latvijas valsts simtgadei veltītā konferenču cikla “Valsts pirms valsts” piektā – noslēdzošā – starptautiskā zinātniskā konference “Latvijas zemes no 19. gs. beigām līdz 1918. gadam: ceļš uz valsti”. Dalība bez maksas.


19. gadsimta beigās impēriju sastāvā esošajās Centrālās un Austrumeiropas zemēs sākās strauji procesi un norises, kuri iezīmēja tajās dzīvojošo nāciju ceļu uz sava valstiskuma izveidošanu vai atjaunošanu. Nacionālās pašapziņas ģenēze un pieaugums cieši saistījās ar politisko grupējumu darbību, sabiedrisko, kultūras, saimniecisko attīstību. Ievērojama loma bija arī baznīcai. Latvijas gadījumā minētās norises rada izteiktu izpausmi Jaunās strāvas kustībā, 1905. gada revolūcijas notikumos un sekās, politisko partiju darbības sākumā, cīņā par ietekmi pilsētu pašvaldībās, kultūras darbības virzienos, turklāt īpatnēju vietu šajā attīstībā ieņēma Latgale, kur vēsturisko atšķirību dēļ bija vērojamas ievērojamas atšķirības no pārējās Latvijas teritorijas. Īpašu pavērsienu iezīmēja Pirmais pasaules karš, kurš valstiskuma veidošanās procesus paātrināja un noslēdzās ar neatkarības pasludināšanu. Visiem minētajiem procesiem bija kopīgas tendences visā Centrālajā un Austrumeiropā, kas jāsalīdzina, lai izvērtētu kopainu un pilnīgāk izprastu savas nācijas vietu minētajos procesos.


Konferenci rīko Latvijas Nacionālā bibliotēka un Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte.


PROGRAMMA


Darba valodas: latviešu, vācu un angļu. Tiks nodrošināts sinhronais tulkojums.

Konference norit Latvijas valsts simtgades pasākumu programmas ietvaros un sadarbībā ar Valsts pētījumu programmas projektu “Dokumentārā mantojuma izpēte sinerģijas starp pētniecību un sabiedrību veicināšanai“, projekts Nr. VPP-IZM-2018/1-0022.

Piedāvājam noklausīties iepriekšējās konferences priekšlasījumus audio formātā ŠEIT.
 
Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

Tālr.: +371 26472501