Nedēļas moto ir Latvijas Bibliotekāru biedrības izvirzītā tēma „Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība”.

 
Kā arvien, bērnu un pieaugušo auditorijām tiks piedāvātas ekskursijas, akcijas, konkursi, aptaujas un informatīvas nodarbības, kas aicinās iedziļināties bibliotēku piedāvājumā. Daļa bibliotēkas rīkotu pasākumu notiks arī tuvākajos bērnudārzos, skolās, dienas centros, patversmēs u.c.


Pati Rīgas Centrālā bibliotēka rīkos vairāku grāmatu prezentācijas, tostarp tulkotāja Valda Bisenieka piemiņas vakaru un viņa vācu valodā tulkotā Imanta Ziedoņa dzejoļu krājuma „Es skaitīju un nonācu pie VIENA” atvēršanas svētkus, kā arī latviešu gadskārtu tradīcijām veltītu pasākumu „Ūsiņi”, bet starptautisku akcentu Bibliotēku nedēļai piešķirs dzejas antoloģijas „Tilti: Rīgas – Varšava” prezentācija un Valodu kafejnīca „Cafe Lingua”. RCB Sarkandaugavas filiālbibliotēka aicina uz tikšanos ar rakstnieku Dzintaru Tilaku, literāru pastaigu pa Sarkandaugavu bērniem un pusaudžiem un Lielo talku Dauderos, savukārt RCB filiālbibliotēka „Rēzna” gaida seniorus, lai kopīgi dotos ekskursijā pa Centrāltirgu un Spīķeru kvartālu. RCB filiālbibliotēka „Vidzeme” līdztekus citiem pasākumiem aicina gan uz tikšanos gan ar TV raidījuma „Ielas garumā” Lilitu Eglīti.


Tradicionāli Bibliotēku nedēļa ik gadus tiek rīkota tajā aprīļa nedēļā, kurā iekrīt 23. datums, Jurģi jeb Svētā Jura diena. Kataloniešu leģenda vēsta, ka šajā dienā Svētais Juris nonāvējis pūķi un izglābis princesi, kas simbolizē gaismas uzvaru pār tumsonības spēku. Saskaņā ar citu versiju šīs dienas svinības 1923. gadā ierosināja Barselonas grāmattirgotāji par godu diviem izciliem literātiem – spānim Migelam de Servantesam un anglim Viljamam Šekspīram, kuri mūžībā aizgāja vienā un tajā pašā dienā – 1616. gada 23. aprīlī. 1995. gadā UNESCO 23. aprīli ir noteikusi par Pasaules Grāmatu un autortiesību dienu.

Vairāk par Bibliotēku nedēļu RCB un filiālbibliotēkās – mūsu mājaslapā www.rcb.lv

 


Informāciju sagatavoja:

Daina Ģeibaka

Rīgas Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 67037443