Festivāla pirmajā dienā paredzēta Latvijas bibliotekāru 19. konference “Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība”. Konferences programma šogad koncentrēta uz tuvāko kaimiņvalstu bibliotēku pieredzi – ar referātiem uzstāsies nozares kolēģi no Norvēģijas, Somijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas. Tā kā pēdējā gada laikā ir uzsākta ciešāka sadarbības veidošana ar citām nozares organizācijām, nozīmīga vieta konferences programmā atvēlēta akadēmisko un skolu bibliotēku pārstāvjiem. Sadarbības līgums ar Latvijas Akadēmisko bibliotēku asociāciju (LATABA) tika parakstīts jau 2017. gada 22. novembrī. 2018. gada 17. aprīļa konferences laikā plānots parakstīt LBB un Latvijas Skolu bibliotekāru biedrības (LSBB) sadarbības līgumu. Konferenci noslēgs Gada balvas pasniegšanas pasākums, kura laikā tiks pasniegta LBB un LSBB balva “Gada bibliotēka” un “Gada bibliotekārs”, kā arī godināti laureāti nominācijā “Gada notikums Latvijas bibliotēkās 2017”.


Pasākuma otrajā dienā – 18. aprīlī – jau trešo reizi notiks Bibliotēku ideju tirgus, kas plānots kā atraktīvs un interaktīvs pieredzes apmaiņas pasākums, kura laikā bibliotēkas prezentē savu labāko pieredzi, sasniegumus un idejas. Pasākuma ietvaros plānots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sabiedrības informēšanas un izglītošanas projekta “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” prezentācijas pasākums, kurā piedalīsies un par projektu stāstīs Latvijas Republikas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis, kampaņas vēstneši: leģendārais aktieris Mārtiņš Vilsons, kaislīgs ceļotājs un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens, mūziķe un māmiņa Māra Upmane-Holšteine, un digitālie aģenti: bibliotekāri, skolotāji un pašvaldību darbinieki.


Latvijas Bibliotēku festivāls ieskandinās 2018. gada Bibliotēku nedēļas pasākumus. Šogad Bibliotēku nedēļa notiks laikā no 23.-29. aprīlim, un tas parasti ir laiks, kad bibliotēkas ar dažāda veida norisēm un citām aktivitātēm pastiprināti pievērš uzmanību sev, savam darbam un bibliotēku nozīmei sabiedrībā. Arī Bibliotēku nedēļas moto ir: “Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība”. Viens no centrālajiem šī gada Bibliotēku nedēļas pasākumiem būs Krišjāņa Valdemāra Ēdoles pagasta bibliotēkas 170 gadu jubilejas svinības 2018. gada 26. aprīlī Ēdoles kultūras namā (Dārza ielā 6, Ēdolē, Ēdoles pag., Kuldīgas nov.). Ēdoles pagasta bibliotēka ir pirmā pašu latviešu dibinātā bibliotēka, kuru 1848. gada 23. aprīlī Ēdoles baznīcas ģērbkambarī atvēra izcilais latviešu sabiedriski politiskais darbinieks, jaunlatviešu kustības aizsācējs Krišjānis Valdemārs. Gan jaunlatviešu kustībai, gan bibliotēkām bija nenovērtējama ietekme uz latviešu nacionālās pašapziņas celšanu un valstiskuma idejas nostiprināšanos. 26. aprīļa svinīgajā pasākumā gūsim ieskatu Ēdoles bibliotēkas dzīvē no šūpuļa līdz mūsdienām, skatīsim izstādi par Krišjāni Valdemāru, pārrunāsim bibliotēku vietu, lomu un nozīmi vēsturē un mūsdienās un baudīsim svētku koncertu.

Plašāka informācija par LBB aktivitātēm: www.bibliotekari.lv.

 

 
Papildu informācija:
Māra Jēkabsone

LBB valdes priekšsēdētāja
www.bibliotekari.lv
bibliotekarubiedriba@gmail.com
mara.jekabsone@lnb.lv