2018. gada 11. aprīlī plkst. 19.00 Pārventas bibliotēka (Tārgales ielā 4, Ventspilī) aicina uz sitaminstrumentu grupas “Perpetuum Ritmico” koncertu “Svētpavasaris”, kurā atraktīvais sitaminstrumentu ansamblis klausītājam piedāvā doties ceļojumā starp mītisko un garīgo. 


Koncertprogrammas „Svētpavasaris” ideja ir drosmīga, tā apvieno divus pretpolus, divus komponistus, kuru mūzika ir diametrāli pretēja kā tehniskajā realizācijā, tā arī noskaņā. Skaļā, bieži pat agresīvā Igora Stravinska mūzika sastop trauslo, caurspīdīgo Arvo Pērta skanējumu. Programmā tiek pretstatīti mītisks rituālisms un dvēselisks garīgums, apgarotība.


Koncertu spilgtinās konkrēti atskaņotajam darbam atbilstošas videoprojekcijas, kā arī mainīgas gaismas atbilstošas noskaņas radīšanai. Spilgtā gaisma koncerta sākumā labi sader ar I. Stravinska „Svētpavasara” gaisīgo sākuma tēmu. Ļoti lēnām, pakāpeniski gaismām izdziestot, koncerts ieies „puskrēslas” daļā, kas sāksies jau no „Svētpavasara” otrā cēliena un turpināsies, izskanot A. Pērta „Fratres”. Savukārt pēdējie divi A. Pērta darbi „Spiegel im Spiegel” un „Fur Alina” izskanēs ar ļoti minimālu apgaismojumu, tādējādi koncertprogrammas forma tiek vesta no spilgtā uz izdzišanu, no ārišķīgā uz intraverto.


„Perpetuum Ritmico”, kas no latīņu valodas tulkojams kā nebeidzamais ritms, ir pirmais latviešu sitaminstrumentu ansamblis, kurš aktīvi koncertē no 2014. gada. To veido Latvijā un ārzemēs atzīti mūziķi – Guntars Freibergs, Mikus Bāliņš, Elvijs Endelis un Ernests Mediņš.
 

 
Informācijai: 

Igeta Gredzena 

Ventspils bibliotēkas 

Pārventas bibliotēkas vadītāja

Tālr.: 63680073 

E-pasts: igeta.gredzena@ventspils.lv