Latvijā Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa* norisinājās 20.reizi, Olaines Bibliotēkā – 19, pulcinot grāmatu draugus, Ziemeļvalstu literatūras cienītājus un interesentus, lai kopīgi iedegtu sveces un lasītu izvēlētās grāmatas teksta fragmentu. Katru gadu tiek izvēlēta tēma, šogad – Ziemeļu salas un somu literatūra.

 

Laikā starp pēcpusdienu un vakaru – Krēslas stundā – Olaines Bibliotēka (Zemgales ielā 24) 15.novembrī bija kļuvusi par kuģi, kas pasākuma “Literārs kruīzs Ziemeļos” dalībniekus veda ceļojumā pa Ziemeļu salām. Vispirms tika piestāts Ēru salās un Olandē, lasot somu zviedrietes Ullas Lēnas Lundbergas romāna “Ledus” fragmentu. Tālāk ceļojums turpinājās uz līdz šim neiepazītām un jaunām salām, piemēram, Pirātu salu, par kuru ir zināms, ka “..pietiktu ar vienu kuģi, lai tagad pavasara laikā atbrauktu uz salu. Piestātnes ir salabotas. Uz salas ir vienīgā burtu skola. Sarga plāni ir nodrošināt salas drošību.” Un Akmens salu, jo “..attālums nav liels, bet es apmaldos. Šaudos gan šurpu, gan turpu, kamēr atrodu pareizo ceļu uz Akmens salu. Laika apstākļi bija jauki, kaut gan pamale bija apmākusies. Siens novākts, sirds lauzās brīvībā. Atloku piedurknes un paķeru velosipēdu, lai dotos pie ūdens.” Savukārt Ēlandes salā, iespējams, pat spokojas – “Noguruši zvejnieki atgriezās no jūras. Tuvojoties mājām, pamanīja klīstošas ēnas, kuras noturēja par spokiem. Iegājuši iekšā, viņi atrada paciņas, pilnas ar labumiem.”

 

Pirms piestāšanas Ziemeļu tējas salā, klātesošajiem viktorīnā nācās likt lietā atjautību un uzkrātās zināšanas, lai atrastu “informācijas bagātības” kartē “Ziemeļvalstis zinu, pazīstu, dzīvoju!”. Kopīgiem spēkiem un liekot lietā intuīciju tas izdevās tik veiksmīgi, un visi atgriezās uz sauszemes bagātāki un priekpilnāki.

 

Jaunākie bibliotēkas apmeklētāji – Olaines 1.vidusskolas 6.a klases skolēni ar skolotāju Sanitu Šefleri – tikās Olaines Bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā (Kūdras ielā 16) Rīta stundas lasījumā 14.novembrī pasākumā “Bagātības salās”. Lasījumam bija izvēlēts Somijas zviedrietes Marijas Turtšaninovas grāmatas “Marēsi. Sarkanā klostera hronikas” fragments. Turpinājumā jaunieši lika lietā savas zināšanas, lai atbildētu uz viktorīnas “Ko tu zini par Ziemeļvalstīm? Cik labi tu pazīsti Ziemeļvalstis?” jautājumiem, par pareizām atbildēm iegūstot saldas balvas. Savukārt 13.novembrī bibliotēkā viesojās Olaines 2.vidusskolas 5.c klases skolēni kopā ar bibliotekāri Daigu Raļlu un skolotāju Veltu Šinkarenko. Kopīgi tika lasīts somu rakstnieka Mauri Kunnas grāmatas “Bagātību sala”, kas ir Roberta Lūisa Stīvensona klasiskā pirātu stāsta jauns pārstāsts, fragments. Lai iejustos grāmatas varoņu tēlos, skolēni bija pārģērbušies par pirātiem. Pasākuma noslēgumā visi aktīvi iesaistījās apslēpto dārgumu meklēšanā, izmantojot dārgumu kartes ar norādēm, secinot, ka Olaines Bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā dārgumu ir daudz, jāprot tikai lasīt!

 

Salas ir ļoti dažādas – lielas un mazas, apdzīvotas un neapdzīvotas, klinšainas vai auglīgas… Un ir arī simboliskās salas, kuras varam veidot paši – mūsu mājas – drošības un miera salas, laimes salas. Olaines pilsētā ir arī apslēptiem literāriem dārgumiem pilna sala – Olaines Bibliotēka.

 

Atskats uz pasākumu fotogrāfijās skatāms galerijā.

Lasījumu – Rīta stundā un Krēslas stundā – fragmenti pieejami tiešsaistē.

 

— — — — — — — — —

*  Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija (Foreningen Norden Forbund), bet Latvijā – Ziemeļu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana.