Lielākajai daļai bibliotēku nozares pārzinātāju un sekotāju apzīmējums “Bibliokuģis Krišjānis Valdemārs” ir pazīstams vai vismaz šķiet dzirdēts jau ilgāku laiku, kā arī ir zināma tā izcelsmes vieta – Salacgrīva. Izrādās, ka ideja uz esošās bibliotēkas bāzes radīt interaktīvu bibliotēku – Jūrniecības centru, kā arī tematiski dažādot darbību, īpaši akcentējot jūrniecību vietas un izglītību, Salacgrīvas bibliotēkā radās jau pirms nepilniem trīs gadiem. Pirms vairāk nekā gada nodibināta arī tāda paša nosaukuma biedrība.

Viens no biedrības “Bibliokuģis Krišjānis Valdemārs” pamatmērķiem ir popularizēt ne vien jūrniecību, bet arī atbalstīt bibliotēkas, pievērst uzmanību literatūras, kultūras un kino tradīcijām. Tiek organizētas tikšanās ar tālbraucējiem kapteiņiem un jūrniecības veterāniem, apmeklētas Jaunsargu vasaras nometnes – tie ir tikai daži radošuma piemēri. Salacgrīvas bibliotēkas pieredze var noderēt par labu paraugu citiem, kā drosmīgi pārvarēt tradicionālo pasākumu ietvaru gan pašas bibliotēkas pakalpojumu popularizēšanā, gan sava novada un visas valsts vēstures un kultūras mantojuma iedzīvināšanā un aktualizēšanā mūsdienu vidē. “Bibliokuģa” patrons ir kinorežisors Jānis Streičs, goda kapteinis – Ventspils ostas kapteinis Arvīds Buks, “pareizā kursa turētājs” – Jūras spēku viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots.

25. oktobra pasākumā uzzināsim ne tikai interesantus faktus par “Bibliokuģi”, bet arī iepazīsim tā veikumu novada kuģniecības un kultūras vēstures popularizēšanā, skatīsim netradicionālus risinājumus pasākumu un norišu organizēšanā, kā arī smelsimies idejas tuvojošās Latvijas simtgades kontekstā.

LNB viesosies “Bibliokuģa” komandas pārstāvji – Salacgrīvas novada bibliotēkas vadītāja Hedviga Inese Podziņa (“Bibliokuģa” idejas autore), žurnālists Gints Šīmanis (kuģa bocmanis), režisors Jānis Streičs. Sagaidāmi arī daži pārsteigumi, viens no tiem – īsts tālbraucējs kapteinis!

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja ierakstīties “Bibliokuģa Kuģarullī”, kā arī pārbaudīt savu atjautību āķīgā viktorīnā!

Laipni aicinām visus mūsu pasākumu cikla pastāvīgos apmeklētājus un jaunus interesentus uz atraktīvu un radošu tikšanos “Bibliotekāru stāvā”!

 

 
Informāciju sagatavoja:

Anda Saldovere

Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: anda.saldovere@lnb.lv

Tālr.: 67716047