Šī programma iesaistījusi tūkstošiem jauno lasītāju aktuālo grāmatu lasīšanā un vērtēšanā. 2016. gadā tie pavisam bijuši 19 969 lasītāji, kuri 712 bibliotēkās iesaistījušies lasīšanas maratonā, kura noslēguma pasākums ir Lielie lasīšanas svētki.

 

Veselu gadu ilgušais žūrijas darbs noslēdzās ar populārāko bērnu un jauniešu grāmatu autoru, ilustratoru, tulkotāju un izdevēju apbalvošanu Latvijas Nacionālās bibliotēkas  Ziedoņa zālē, kur piedalījās ap 800 žūrijas eksperti no visiem Latvijas novadiem. Svētki notika divās daļās: plkst. 12.00 sākās pasākums mazajiem lasītājiem 5+ līdz 9+ grupā; plkst. 13.30 – pasākums pusaudžiem un jauniešiem 11+ līdz 15+ grupā, tad sveicām arī aktīvākos vecākus – Lasīšanas vēstneses

Zane Šķēle (Rīgas reģions)

Antra Laitāne (Zemgales reģions)

Vera Kļaviņa (Vidzemes reģions)

Larisa Krištopanova (Latgales reģions)

Aija Valgelina (Kurzemes reģions)

un Tēvu kampaņas loterijas izlozes laureātus, kā arī cildinājām aktīvākos bibliotekārus, kas rūpējas, lai bērni un jaunieši varētu lasīt aktuālu literatūru un iemantotu lasītprieku.

 

Atzinība:  

1. Par vislielāko dalībnieču skaitu gan meiteņu, gan zēnu grupās starp reģionu galvenajām bibliotēkām

Kuldīgas Galvenajai bibliotēkai

2. Par vislielāko dalībnieču skaitu gan meiteņu, gan jauniešu, gan vecāku grupās starp pilsētas bibliotēkām

Latgales Centrālās bibliotēkas filiālei Daugavpils bērnu bibliotēka Zīlīte

3. Par lielāko dalībnieču skaitu meiteņu grupā starp pagasta bibliotēkām

Ādažu bibliotēkai

4. Par vislielāko dalībnieču skaitu gan meiteņu, gan zēnu grupās starp skolu bibliotēkām

Rīgas Ziepniekkalna sākumskolas bibliotēkai

5. Par vislielāko dalībnieku skaitu zēnu grupā starp reģionu galvenajām bibliotēkām

Jēkabpils Galvenajai bibliotēkai

6. Par vislielāko dalībnieku skaitu zēnu grupā starp pilsētas bibliotēkām

Brocēnu pašvaldības bibliotēkai

7. Par lielāko dalībnieku skaitu gan meteņu, gan zēnu, gan jauniešu grupās starp pagasta bibliotēkām

Bebrenes pagasta bibliotēkai

8. Par vislielāko jauniešu skaitu 15+ grupā starp reģionu galvenajām bibliotēkām

Balvu Centrālajai bibliotēkai

9. Par vislielāko jauniešu skaitu 15+ grupā starp skolu bibliotēkām

Dobeles Valsts ģimnāzijas bibliotēkai

10. Par vislielāko dalībnieku skaitu Vecāku žūrijā starp reģionu galvenajām bibliotēkām

Preiļu Galvenajai bibliotēkai

11. Par vislielāko dalībnieku skaitu Vecāku žūrijā starp pagasta bibliotēkām

Edvarta Virzas Iecavas bibliotēkai

12. Par vislielāko dalībnieku skaitu Vecāku žūrijā starp skolu bibliotēkām

Suntažu vidusskolas bibliotēkai

13. Par lielo lasītāju skaitu Jauniešu žūrijā 2016 starp pilsētas bibliotēkām

Aizkraukles pilsētas bibliotēkai

14. Par lielo lasītāju skaitu zēnu grupā Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā 2016 starp skolu bibliotēkām

Majoru vidusskolas bibliotēkai

15. Par lielo lasītāju skaitu Vecāku žūrijā 2016 starp pilsētas bibliotēkām

Rēzeknes pilsētas 2. Bibliotēkai

16. Par vislielāko dalībnieku skaitu vecāku grupā starp skolu bibliotēkām

Suntažu vidusskolas bibliotēkai


Programmas aizvadītā gada kolekcijā bija iekļautas četrpadsmit dažādu izdevniecību – “Zvaigzne ABC”, “Dienas Grāmata”, “Liels un mazs”, “J.L.V.”, “Neputns”,  “Lietusdārzs”, “Lauku Avīze”, “Jāņa Rozes apgāds”, “Mansards”, “BaibaBooks”, “Kontinents”, “Omnia mea”, “Egmont Latvija” un “Pētergailis” jaunākās grāmatas. Septiņu izdevniecību devums nokļuva atzītāko grāmatu vidū. Tie ir gan aizraujoši oriģinālliteratūras izdevumi, gan tulkojumi. Vairāku tūkstošu jauno lasītāju visaugstāko novērtējumu  saņēmuši gan lasītāju jau iemīļoti rakstnieki – Inese Zandere un Juris Zvirgzdiņš, gan arī debitanti – piemēram, Rasa Bugavičute-Pēce, kura ir radījusi sirsnīgu stāstu par sunīti “Mans vārds ir Klimpa, un man patīk viss”. Šo gadu varam dēvēt par lasīšanas veicināšanas programmas kaimiņvalsts Lietuvas atzinības gadu, jo 5 + grupā uzvarējusi pazīstamās rakstnieces Linas Žutautes grāmata “Kika Mika un lielā tumsa”, savukārt latviešu rakstnieka Jura Zvirgzdiņa grāmata “Lauvas rūciens” izceļas ar neparastajām lietuviešu ilustratores Linas Dudaites ilustrācijām un arī ierindojusies godalgoto vidū. Abas lietuviešu autores piedalījās svētkos.  

 

Pirmo trīs vietu ieguvēji katrā vecumgrupā:

5+

Lina Žutaute. Kika Mika un iela tumsa. – Rīga: Zvaigzne ABC, 2016. (2119 balsis)

Inese Zandere. Lupatiņu rīts. – Rīga : liels un mazs, 2015. (2048 balsis)

Juris Zvirgzdiņš. Lauvas rūciens. – Rīga : Pētergailis, 2015. (1253 balsis)

9+

Timo Parvela. Ella un draugi. – Rīga: Zvaigzne ABC, 2015. (1177 balsis)

Astrida Lindgrēne. Emīls un Īda no Lennebergas. – Rīga: Zvaigzne ABC, 2015. (1033 balsis)

Rasa Bugavičute-Pēce. Mans vārds ir Klimpa un man patīk viss. – Rīga: Lietusdārzs, 2016. (699 balsis)

11+

Henriks Tamms. Nindzja Timijs un nozagtie smiekli. – Rīga: Zvaigzne ABC, [2016]. (1435 balsis)

Džeikobs Grejs. Zvērači. – Rīga: Zvaigzne ABC, 2016. (619 balsis)

Džila Lūisa. Sarkanais ibiss. – Rīga : J.L.V., [2015]. (499 balsis)

15+

Emīlija Lokhārta. Mēs bijām meļi. – Rīga: BaibaBooks, 2015. (499 balsis)

Patriks Ness. Septiņas minūtes pēc pusnakts. – Rīga : Zvaigzne ABC, 2015. (455 balsis)

Reinbova Rouela. Eleonora un Pārks. – Rīga : Zvaigzne ABC, 2015. (365 balsis)

Vecāku žūrija

Nora Ikstena. Mātes piens. – Rīga: Dienas grāmata, 2015. (1037 balsis)

Gabriela Zevina. Grāmatnieks, kurš atrada dzīvi. – Rīga: BaibaBooks, 2015. (336 balsis)

Haruki Murakami. Par ko es runāju, runādams par skriešanu. – Rīga: Zvaigzne ABC, 2015. (128 balsis)

 

Visvairāk atzinības no tulkotās literatūras ieguvuši amerikāņu rakstnieki: Džeikoba Greja grāmata “Zvērači”, kas apvieno fantāzijas un reālistiskas literatūras iezīmes un stāsta par draudzību, savukārt Emīlijas Lokhārtas romāns “Mēs bijām meļi” rosina līdzjūtībai un izpratnei tēmā “bagātie arī raud”, lieliskākais pēdējo gadu jauniešu mīlestības romāns “Eleonora un Pārks”, ko radījusi Reinbova Rouela, atklāj emocionālam teroram mājās pakļautas meitenes bailes un drosmi izdzīvot, ko dod korejiešu izcelsmes puiša patiesā mīlestība. Divi godalgotie stāsti ir britu rakstnieku, tie ir Džilas Lūisas emocionāli spēcīgais darbs “Sarkanais ibiss”, par pusaugu meiteni, kura uzņemas rūpi ne vien par savu ar autismu slimo mazo brālīti, bet arī māti, kurai ir alkohola atkarības problēmas. Otrs britu rakstnieka Jauniešu žūrijas atzinību ieguvušasis darbs ir Patrika Nesa komplicētais, paralēlo sižetu vēstījums “Septiņas minūtes pēc pusnakts”, kura dramatisko sižeta līniju veido zēna sastapšanās ar vienīgā tuvā cilvēka – mātes neizbēgamo nāvi. “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” grāmata kolekcijā bija zviedru rakstnieku darbi – Astridas Lindgrēnes grāmata “Emīls un Īda no Lennebergas” un Henrika Tamma “Nindzja Timijs un nozagtie smiekli”, kas aizved mūs notikumos, kur valda draudzība un sadarbošanās, kā arī varonīgas komandas uzvara pār ļauno.  Mazajiem bērniem patikusi somu rakstnieka Timo Parvela grāmata “Ella un draugi”, kur jautros pārpratumos aizrit skolas dzīve. 

 

Turpinot 2012. gadā iesākto “Vecāku žūriju” – īpašas pieaugušo grāmatu izlases vērtēšanu, par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši daudzi skolotāji un vecāki, rādot priekšzīmi bērniem. Lasīšanas svētku otrajā daļā sveicām piecas aktīvākās mātes – “Lasīšanas vēstneses” no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas, kuras saņēma īpašu jaunāko grāmatu dāvinājumu, lai turpinātu kopīgas lasīšanas un diskusiju tradīciju vietējā sabiedrībā. Savukārt tēvu iesaistīšanas kampaņa, ko atbalsta populāru žurnālu redakcijas Ilustrētā junioriem, Ilustrētās pasaules vēsture, Ilustrētā zinātne, Dari pats, kā arī Zinātkāres centrs ZINOO Cēsīs, Rīgas Motormuzejs, Aspazijas māja, Latvijas Leļļu teātris, uzrādījusi labus rezultātus – vīriešu dalība kopīgā lasīšanā šo gadu laikā ir vairākkārt pieaugusi. Arī šogad lasīšanā iesaistījušies tēvi no latviešu centriem citās valstīs, kas izlozes kārtā saņems vērtīgas grāmatas pa pastu. Pavisam 54 latviešu centri no 22 valstīm pasaulē ir programmas aktīvi dalībnieki.

 

Populārākās grāmatas vecāku vidū jau tradicionāli ir latviešu autoru darbi, uz skatuves tika lūgta Nora Ikstena, kuras grāmatu “Mātes piens” kā labāko novērtējuši 1037 Vecāku žūrijas eksperti. Rakstniece atzina, ka nebūtu nekādas jēgas censties panākt savu grāmatu tulkošanu citās valodās, ja nebūtu lasītāju atzinības Latvijā. Viņa bija ļoti gandarīta par Vecāku žūrijas piešķirto 1.vietu.

 

“Lielo lasīšanas svētku” norisi atbalsta LR KM, akciju sabiedrība “Cēsu alus” ar sulu “Limpa”, SIA “Rīgas Piensaimnieks” ar “Kārumu” un AS “Lauku Avīze” ar dabas un aktivitāšu kalendāriem visiem dalībniekiem, kā arī programmā iesaistītās izdevniecības ar grāmatu dāvinājumu. Tāpat kā pagājušajā gadā šajā dienā bērniem piedāvāsim īpašu muzeju programmu, kuru atbalsta Latvijas Dzelzceļa muzejs, Latvijas dabas muzejs, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Mākslas muzejs Rīgas Birža un Kara muzejs, simboliskā veidā vienojoties ar Latvijas valsts simtgades programmu Latvijas skolas soma. Atbalstītāju rindās ir arī Latvijas pašvaldības, kas nodrošina bērnu nokļūšanu Rīgā, bibliotekāri un bērnu vecāki.