Gandrīz katra nīcgalieša grāmatu plauktā goda vietu ieņem un kā lasītākā grāmata visai ģimenei  ir Staņislava Ružāna “Nīcgales zeme un ļaudis kopsaimniekošanas laikos”.

Novadpētniekam Staņislavam Ružānam jau izdotas pavisam  5 grāmatas: “Daugavas loku Ružānu/Ružu – Konašu dzimtas raksti”,”Naujenes armiņu stāsti”, bet 2016. gadā nāca klajā 2 jaunas grāmatas  “Atceroties studiju laiku”  un “Nīcgales Pabērzu-Vanagu dzimtas laiks”.

Staņislavs Ružāns dalijās pārdomās par dzimtas vēstures pētīšanas nozīmi un nepieciešamību, lai saglabātu dzimtas stāstus un vienotības un piederības sajūtu. Stāstīja par savu skolas laiku un to kā vēlāk dzīvē pievērsies savas dzimtas vēstures izzināšanai, kā vācis materiālus un kā tapušas grāmatas.

Tikšanās notika sirsnīgā gaisotnē, tā bija interesanta kā skolēniem tā arī pieaugušajām Ružāna grāmatu lasītājām.  Ružāna kungs aicināja skolēnus būt vērīgiem un pierakstīt vecvecāku stāstus, kopā izskatīt senās fotogrāijas un veidot dzimtas kokus, lai saglabātu nenovērtējamo dzimtas mantojumu  nākamajām paaudzēm.