Bibliotēka atrodas ēkā Brīvības gatvē 206. Tā uzcelta 1895. gadā pēc arhitekta Floriana fon Viganovska projekta kā īres nams, un šodien ir vietējas nozīmes koka arhitektūras piemineklis. 20. gadsimta 20. gados ēku par 24 tūkstošiem latu nopirka Rīgas dome, un 1926. gadā šeit tika nodibināta viena no vecākajām publiskajām bibliotēkām Rīgā – 9. pilsētas publiskā bibliotēka un lasītava. Visus ar bibliotēkas dibināšanu un attīstību saistītos darbus veica tās pirmais pārzinis Jūlijs Krūmiņš. Lasītājiem bibliotēka tika atvērta 1928. gada 11. februārī. Tās krājumā bija 4959 grāmatas, un pirmā gada laikā bibliotēkā reģistrējās 1351 lasītājs.   

 

Tāds ir mūsu – RCB filiālbibliotēkas “Vidzeme” vēsturiskais mantojums. 2008. gadā tika pabeigta ēkas pilnīga rekonstrukcija, un šodien senatnīgajā ēkā ir viss, kas nepieciešams, lai bibliotēku sauktu par modernu iestādi – skaists un kvalitatīvs telpu dizains un aprīkojums, lielisks, izsvērts krājums un modernās tehnoloģijas. Bibliotēkā reģistrējušies 6450 lasītāju, tās krājumā ir ap 45000 vienību, un dienā bibliotēku apmeklē ap 200 lasītāju. Bibliotēka lepojas ar to, ka visā savē vēsturē tā nav bijusi slēgta nevienu dienu.

 

Līdztekus visiem tiem pakalpojumiem, bez kuriem nav iedomājama mūsdienīga publiskā bibliotēka, „Vidzeme” šobrīd piedāvā angļu valodas nodarbības bērniem, līdzdalību veselīga dzīvesveida interešu grupā, kur tiek sniegti ne tikai priekšlasījumi, bet notiek arī praktiskas cigun vingrošanas nodarbības. Bibliotēka aicina uz ikmēneša tikšanās pasākumiem ar radošām personībām (salīdzinoši nesen šeit viesojušies Māra Ķimele, Gundars Āboliņš, Inga Gaile, Ilze Vazdika u.c. pazīstami cilvēki). Šobrīd bibliotēkas Balkona zālē sev mājvietu atraduši VEF Kultūras pils teātra aktieri un režisors Agris Krūmiņš. Notiek gan mēģinājumi, gan izrādes!

 

Bibliotēkas vadītāja Lolita Grahoļska saka, ka „bibliotēkā nekad nav garlaicīgi – ne apmeklētājiem, ne bibliotekāriem, un katrs šeit var atrast gan vērtīgu atziņu, gan aktuālu informāciju”.

 

Informācija par jubilejas pasākumiem – RCB mājaslapā ww.rcb.lv

Kontaktinformācija: tālr. 67181217