Tajā būs skatāmi vērtīgi un interesanti retumu iespieddarbu un rokrakstu eksemplāri, kas atrasti neparastos apstākļos un pasargāti no bojāejas. Izstāde apskatāma līdz 1. decembrim. Ieeja bez maksas.

Izstādē “Atrasts un izglābts” tiek rādīti dokumenti un iespieddarbi, kas pirms nonākšanas LNB atrasti makulatūrā, bijuši izmesti vai īpašnieku atstāti un aizmirsti.

Izstāde piedāvā iepazīties ar septiņām epizodēm par atrastiem rokrakstiem un grāmatām. Tos papildina bibliotēkas darbinieku sameklēti priekšmeti, kas bagātināja Latvijas grāmatniecības vēstures ekspozīciju LNB ēkā Jēkaba ielā 6/8. Ne vienmēr cilvēki, piedāvājot bibliotēkai materiālus, stāsta par to ieguves apstākļiem, tāpēc droši var apgalvot, ka atrastu materiālu Reto grāmatu un rokrakstu krājumos ir vairāk nekā bibliotekāriem zināms un šajā reizē izstādīts.

Atstāti raksti un grāmatas visbiežāk glabājas lauku namu bēniņos, pagrabos vai šķūnīšos. Piemēram, kāds Valmieras vidusskolēns sava vectēva māju bēniņos starp vecām grāmatām atrada izcilu vērtību – tautā radītu J. Pulāna apcerējumu par Latvijas vēsturi. Savukārt 20. gadsimta 70. gados, veicot remontu LNB ēkā Jaunielā, gružos zem sienā iebūvēta skapja tika atrasti 18. gadsimta sākuma Rīgas tirgotāja Johana Ārenta Bāda (Baad) darījumu dokumenti un vēstules. Turpretī kāda siguldiete, slaukot putekļus, pamanīja garīgu dziesmu grāmatu ar unikāliem misiņa apkalumiem un Bībeli, kurā bija ievietoti rokraksti – 19. gadsimta vidū tautā izplatīts pamflets, hernhūtieša Skangaļu Jēkaba autobiogrāfijas fragments un buramvārdu pieraksti. Arhitekts Pēteris Blūms no būvgružiem izvilka mazītiņu, bet senu Mārtiņa Lutera katehismu. Bet prāvests Jānis Liepiņš kādā attālā Sv. Jāņa baznīcas stūrī pamanīja kasti ar Alfrēda Kalniņa personālarhīva daļu. 

Īpašu grupu izstādē veido no 15. un 16. gadsimta iespieddarbu iesējumiem izņemto viduslaiku rokrakstu fragmenti uz pergamenta. Lietošanai nevajadzīgus aprakstītus pergamentus šā materiāla dārdzības un izturības dēļ bieži izmantoja iesējumiem. Mūsdienu zinātniekiem šie fragmenti ir vērtīgs senu tekstu pētniecības avots. LNB glabājas arī vairākas 15. un 16. gadsimta grāmatas ar aprakstīta pergamenta vākiem vai to daļām.