Uzrunā E.Semanis uzsvēra, ka izstāde ir svarīgs solis, īstenojot stratēģiskajā “Ziņojumā par Latvijas un Lietuvas sadarbības perspektīvām” izvirzītos mērķus. Ziņojumā pievērsta īpaša uzmanība uzdevumam, veidot kopēju informācijas, kultūras un izglītības telpu. Vēstnieka skatījumā Latvijas un Lietuvas bibliotēkām ir arī svarīga loma, kopjot baltu tautu kultūras mantojumu un gatavojoties abu valstu 100. gadadienas svinībām. E.Semanis ar gandarījumu atzīmēja, ka LU bibliotēkas izstādes atklāšana ir skaists veltījums Eiropas dienai.

 

Izstādes atklāšanā piedalījās arī Viļņas Universitātes prorektore, profesore Greta Drūteikiene, Viļņas Universitātes bibliotēkas direktore Irena Kriviene, LU bibliotēkas direktore Iveta Gudakovska, Tartu Universitātes bibliotēkas direktore Līsi Lembinena (Liisi Lembinen), Igaunijas vēstnieks Lietuvā Tomass Kuks (Toomas Kukk), kā arī interesenti.

 

Šajā dienā Viļņā norisinājās vēl viena Eiropas dienai veltīta akcija, kuras laikā vēstniecībā viesojās orientēšanās spēles “Eiropas pase” (Europassport) dalībnieki. Spēli organizēja Lietuvas Ārlietu ministrija, un tās mērķis bija iepazīt ES dalībvalstis un to vēstniecības Lietuvā.

 

Ekspozīcija “Acta Universitatis Latviensis, 1921-2015” informē par LU Rakstu vēsturisko daudzveidību nepilna gadsimta ritumā – sākot ar pirmo izdevumu 1921.gadā un beidzot ar 2015.gada izdevumiem. LU Raksti ir nozīmīgi Latvijas Universitātes pētnieciskās darbības apkopojoši izdevumi, kas ļauj iepazīt un izvērtēt Latvijas zinātniskās domas attīstību Eiropas un pasaules kontekstā.

 

Izdevumam ar vienoto latīnisko nosaukumu “Acta Universitatis Latviensis” nosaukumi ir mainījušies atbilstoši situācijai, Latvijas valstī un tās Alma Mater nosaukumu maiņām. LU Rakstu krājumi ir ieguvuši popularitāti citās valstīs un ir atrodami daudzu augstskolu un vadošo pasaules bibliotēku krājumos. Izdevumā, kas sniedz ieskatu sava laika aktuālajos pētniecības virzienos un to risinājumos, publicēti daudzu Latvijā un LU nozīmīgu personību, akadēmiskā un studentu vidē atzītu mācībspēku un zinātnieku raksti. Izstādē eksponēti vēsturiski LU Rakstu izdevumi, kā arī jaunākie eksemplāri no vairāk nekā deviņus simtus sējumu lielās kolekcijas, no kuriem vairākums ir arī digitalizēti.

 

Izstāde Viļņas Universitātes bibliotēkā būs apskatāma līdz 31.maijam, bet visa kolekcija elektroniskā versijā pieejama LU e-resursu repozitorijā.