10.martā Dobeles novada Centrālajā bibliotēkā E – prasmju nedēļas ietvaros notika pasākums “Rakstām vēsturi kopā”, kuru vadīja mūsu novadnieks AIVARS BOROVKOVS.Viņš kopā ar domubiedriem veido unikālu encikopēdiju Nekropole.info.

 

Ideju par šādas datu bāzes veidošanu, kur apkopota informācija par ļaudīm, kuri devušies mūžībā, Aivars Borovkovs attīstīja kopā ar savu draugu un biznesa partneri Ainaru Brūveli, kurš ir zināms kā Lursoft izveidotājs.Šobrīd http://www.Nekropole.info jau ir apkopotas vairāk nekā trīs miljoni lappušu, un informācija lasāma 11 valodās, tostarp ivritā. Tā ir kļuvusi par starptautisku cilvēku piemiņas un apbedījumu vietu enciklopēdiju, kas ir izveidota kā datu bāze, kur ikviens tiek aicināts ne tikai meklēt, bet arī veikt ierakstus par saviem aizsaule aizgājušajiem tuviniekiem. Pēc statistikas datiem, šo datu bāzi izmanto ļaudis 218 pasaules valstīs. Aivars Borovkovs stāstīja, ka mēnesī šo interneta vietni apmeklē 750 tūkstoši cilvēku visā pasaulē, – tik liela skatījumu statistika nav nevienai tīmekļa vietnei. Simtiem cilvēku ir atraduši savus piederīgos, papildinājuši vai precizējuši ziņas par viņiem.Aivars Borovkovs aicina ikvienu cilvēku negaidīt, bet veikt ierakstus par saviem tuviniekiem. Ir plānots, ka līdz Latvijas simtgadei katrs latvietis būs ievietojis informāciju par saviem piederīgajiem.

 

Klātesošajiem Aivars Borovkovs demonstrēja, kā vietne darbojas, kāda informācija tajā pieejama, kādā veidā dati par mirušajiem ļaudīm tiek meklēti, kā arī to, kā jebkurš var atrast ziņas par kādu konkrētu cilvēku vai arī pievienot jaunu informāciju.