9. oktobrī plkst. 17.00 JVLMA Ērģeļu zālē, Kr. Barona ielā 1 notiks komponista Pētera Plakida (1947) vokālās kamermūzikas diska “Tu par manu dziesmu brīnies” prezentācija, kurā iemūžināta paša komponista izsmalcinātā klavierspēlē un viens no skanīgākajiem soprāniem – Maija Krīgena.

 

“Īpašas ir šī komponista un atskaņotājmākslinieka attiecības ar solodziedātājiem un instrumentālās kamermūzikas adeptiem. Plakidis to vidū bauda lielu autoritāti, jo viņā apvienojas labs mūzikas estētikas un stilu pazinējs ar muzikantu darba tehniskās puses pārzināšanu, saistošs mūzikas un muzicēšanas analītiķis ar paša artistisko personību koncertestrādē,” saka muzikologs Arnolds Klotiņš. Bet par soprānu Maiju Krīgenu muzikologs saka šādi: “Dziedātā vārda pasnieguma psiholoģiskais un estētiskais patiesīgums, ko diktē izkoptā muzikalitāte, gaume un mākslinieciskā intuīcija, ir šīs dziedātājas valdzinājuma pats kodols.”

 

Diskā ietverti tādi komponista darbi kā “Lirisks cikls”, “Trīs Ojāra Vācieša dzejoļi”, “Divas dziesmas ar Raiņa dzeju”, “Mazs diptihs”, kamerkantāte “Ezers” ar Knuta Skujenieka vārdiem un citi darbi. Ierakstos piedalījušies arī tādi mākslinieki kā Imants Sneibis(flauta), Vilnis Pelnēns (oboja), Uldis Urbāns (angļu rags), Agne Sprūdža (čells) un citi.

 

Ierakstu izdevusi “Albany Records” kompānija ASV ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Radio, Latvijas Radio 3 –  “Klasika”, izdevniecības “Musica Baltica” un Latvijas Mūzikas informācijas centra atbalstu.