Pirmdien, 14. septembrī plkst. 13.00, Ventspils Galvenā bibliotēka, turpinot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstīto projektu “Uz ko lai es runāju šodien?”, aicina uz sarunu par Latvijas Nacionālā teātra izrādi “Raiņa sapņi”.

 

Par ko sapņoja jaunais Rainis? Ko savos sapņos viņš redzēja 15 gadus ilgajā trimdā Kastanjolā? Ko sapņoja Rainis, ko mēs pazīstam no bildēm kā kungu ar sirmu bārdiņu? Ko mēs vispār zinām par Raini? To, ka Rainis ir izcils dzejnieks, dramaturgs un domātājs. Bet vai zinām, ka viņš bija arī politiķis, kurš ticēja sociālai vienlīdzībai, vēl nedzimušajai Latvijas valstij un nākotnes cilvēkam? Vai zinām, ka viņš bija Latvijas Nacionālā teātra direktors un to, ka Raiņa ieguldījums Latvijas valodā, literatūrā un kultūrā ir pamati, uz kuriem stāvam joprojām? Iespējams, ka tas būs atklājums, noskatoties Nacionālā teātra izrādi “Raiņa sapņi” – veltījumu dzejniekam viņa 150. dzimšanas dienas gadā.

 

Izrādes veidotāji piedāvā noiet Raiņa dzīves ceļu no piedzimšanas līdz mūžībai, ieskatoties Raiņa dzīvē ar dzejas, sapņu un pārdomu palīdzību. Izrādes pamatu veido Raiņa dienasgrāmatu piezīmes, kas kombinētas ar viņa dzeju. 

 

Kultūras žurnālists Arno Jundze, vērtējot “Raiņa sapņus”, atzīmē izrādes dramaturģes Ievas Strukas prasmi atlasīt no milzīgā Raiņa Rakstu materiāla šķietamu mazumiņu, kas skatītājam ļauj ieraudzīt dzejnieku cilvēciskā gaismā. Savukārt teātra kritiķe Līvija Dūmiņa uzteic libreta autores veidoto kompozīciju, ko strukturē astoņas tēmas, kas izgaismo Raiņa dzīves ceļu un personību. Kāpēc izrādes autori izvēlējušies šādu veidu un vai ir sasnieguši savu mērķi? To varēs uzzināt sarunā ar teātra zinātnieci, izrādes libreta autori Ievu Struku.

Jāpiezīmē, ka 13.septembrī teātra namā “Jūras vārti” būs iespēja redzēt Nacionālā teātra izrādi “Raiņa sapņi”, bet pēc izrādes 14. septembrī Galvenajā bibliotēkā būs saruna ar skatītāju par sajūtām un atklāsmēm. 

Projekta “Uz ko lai es runāju šodien?” mērķis ir sekmēt Raiņa garīgā mantojuma atpazīstamību jauniešu auditorijā. 

Ieeja uz pasākumu bez maksas.