Pirmdien, 14. septembrī Ventspilī norisināsies Zviedrijas diena. 

 

Plkst. 10.00 Bērnu bibliotēkā Akmeņu ielā 2 notiks pasākums “Pepijas jubilejas svinības”. Izrādās, ka zviedru rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas grāmatas varonei, draiskajai  Pepijai Garzeķei ir ļoti nopietna jubileja. 1945. gadā iznāca pirmā grāmata  par vasarraibumano meiteni, un tas nozīmē, ka šogad viņai aprit jau septiņdesmit (ja neņem vērā tos 9 gadus, kas viņai bija grāmatai iznākot). Bet, lai arī kā skaitītu, nenoliedzams ir fakts, ka jau 70 gadus bērni ne tikai Zviedrijā, bet arī citviet pasaulē, aizrautīgi lasa grāmatas  par atjautīgās un draudzīgās meitenes piedzīvojumiem. 

 

Plkst. 13.00 Ventspils Augstskolas bibliotēkā Inženieru ielā 101 atklās grāmatu izstādi “Zviedru kriminālromānu ainas” – apjomīgu apkopojumu par Zviedrijas kriminālromāna, kas radās aptuveni pirms gadsimta – līdz ar Prinsa Pjerres publikāciju laikrakstā “Stokholmas detektīvs” 1893. gadā, attīstību. Pasaulslaveni  ir žurnālists Mikaēls Blumkvists un skarbā, datoru hakere Līsbete Salandere- Stīga Lārsona detektīvromānu “Meitene ar pūķa tetovējumu”, “Meitene, kas spēlējas ar uguni” un “Meitene, kas izpostīja sirseņu pūzni” varoņi. Bet izstādē var iepazīties arī citu pazīstamu zviedru kriminālautoru darbiem gan oriģinālvalodā, gan tulkojumos. 

 

Plkst. 14.00 Ventspils Jaunrades namā Maiznieku ielā 11 atklās izstādi “The Best of  EWK”. Izstādes autors Ēverts Kārlsons  (1918-2004) pazīstams ar parakstu EWK (Ewert Karlsson) ir starptautiski pazīstamākais Zviedrijas politiskais ilustrators. Viņš vēlējās atvērt cilvēkiem acis, lai arī viņi ieraudzītu tās nejēdzības, kuras viņš pats saskatīja sabiedrībā. Viņa zīmētajiem attēliem raksturīga dzēlīga nopietnība, bet tie gandrīz vienmēr papildināti ar bagātīgu humora devu. Ēverts Kārlsons bija pasaules čempions politisko karikatūru zīmēšanā. 

Plkst. 15.00 Galvenajā bibliotēkā Akmeņu ielā 2 atklās izstādi “Dzīves puzle”- par ģimenes lomu Zviedrijā. Izstādes atklāšanā piedalīsies Zviedrijas karalistes vēstnieks Latvijā V. E. Henriks Linderholms. Bērni, vecāki, darba dzīve, mājas, materiālais nodrošinājums un dzimumu līdztiesība: dažādi aspekti, ko Zviedrijā mēdz dēvēt par ”dzīves puzli”. Šī izstāde ir vēstījums par tēva lomu un to, ko sabiedrība var darīt, lai reālajā dzīvē būtu vieglāk apvienot dzimumu līdztiesību, vecāku lomu un darba dzīvi. Pēc izstādes atklāšanas sekos vēstnieka lekcija par sociālajiem pabalstiem, bērnu tiesību aizsardzību u.c. jautājumiem. 

 

Plkst. 17.00 Galvenajā bibliotēkā Akmeņu ielā 2 atklās Hansa Dejnes fotogrāfiju izstādi “Mazirbnieces. Ciema iedzīvotāju portreti un atziņas”. Izstādē skatāmi astoņpadsmit vietējo iedzīvotāju portretējumi, ko papildina stāstījumi par savu dzīvi. Tā ir spēcīga dokumentāla liecība, kas bijusi skatāma Mazirbē, Talsos un Gotlandes salā, Slitē, latviešu bēgļu patvēruma vietā Zviedrijā. Fotoizstādes autors zviedrs Hanss Dejne jau 20 gadus Mazirbē pavada vasaras. Pēc izglītības ekonomists, līdz aiziešanai pensijā bijis daudzos amatos, bet tagad Hansam ir laiks izkopt savus talantus – spēlēt klarneti un fotografēt. 

 

No 14.-21.septembrim Galvenajā bibliotēkā  skatāmas zviedru filmas. Filmu sarakstu skatīt šeit. Informācija par seansiem pa tālr. 63623598.

Informācija:

Astra Pumpura

Ventspils bibliotēkas direktore