Atzīmējot Latvijas dzejas dižgaru Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, 2015. gada dzejas dienas Latvijā aizrit īpašā zīmē. “Viena dzīve cilvēkam, Dziesmai ira trejas dzīves”/Rainis/  ar šādu moto šogad sevi piesaka Dzejas dienas Liepājā.

 

Dzejas dienās Liepājā viesojas dzejnieks Māris Salējs. Dzejnieka autorvakars “Tā ir mūzika” notiks 10. septembrī plkst. 19.00 viesnīcas Promenade hotel Hika spīķerī. Pasākumā piedalīsies mūziķe un dziesminiece Zane Daugule.

 

“…Un tad man savā dzejiskajā iedomībā gribas ticēt, ka dzejas mērķis nav būt vienīgi par izejvielu kaut kam – literatūrteorijai, socioloģijai –, bet „nedaudz vairāk” būt vajadzīgai vēl kādam. Kaut vai vienam cilvēkam.” /Māris Salējs/

 

Māris Salējs (īstajā vārdā Marians Rižijs) ir latviešu dzejnieks un literatūrzinātnieks, dzimis 1971. gadā. Beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļu, LU Sociālo zinātņu fakultātes Bibliotēkzinātnes un informācijas maģistrantūru un Humanitāro zinātņu fakultātes literatūrzinātnes doktorantūru. M.Salējs rakstītā vārda pasaulē debitēja ar paša ilustrētu dzejoļu krājumu “Māmiņ, es redzēju dziesmu”(1999), kurā, starp poļu 20. gadsimta pirmās puses dzejnieku darbiem M. Salēja atdzejojumā, bija iekļauti arī paša dzejoļi. M.Salēja literārais devums ir dzejoļu krājumi „Mana politika” (2001, Annas Dagdas godalga) un „Nedaudz vairāk” (2013). Autors sarakstījis monogrāfiju „Uldis Bērziņš. Dzīve un laiktelpas poētika” (2011, Literatūras gada balva, speciālbalvu kategorija). Iztulkojis poļu dzejnieka, Nobela prēmijas laureāta Česlava Miloša autobiogrāfisko eseju grāmatu „Dzimtā Eiropa”(2011). Atdzejojis no poļu, krievu un ukraiņu valodas. Dzejnieks Arvis Viguls par Māri Salēju ir sacījis: “Māris Salējs ir dzejnieks liriķis – dzejnieks, kurš runā pusbalsī, taču runā tikai tad, kad nav iespējams klusēt.

 

”Sadarbībā ar dzejnieci un mūziķi Zani Dauguli, M. Salējs sastādījis dzejas izlasi “Tur dzimušais”, kurā ievietota dziesminieku saietā izskanējusī dzeja. Par šo darbu Zane Daugule saka: “2013. gada augustā pēc Dziesminieku saieta man kļuva žēl, ka izskan tik daudz labas dzejas un tā nekur netiek iemūžināta. Tieši tā esam nonākuši pie grāmatas “Tur dzimušais”, kurā apkopota Saietā radusies, Saietam veltīta vai Saieta iedvesmota dzeja.”

Informāciju sagatavoja:

Gita Švarce

Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka