Septembris ir atnācis ar pirmo rudens elpas pieskārienu un īpašajiem septembra svētkiem – Dzejas dienām. Šajā laikā visu Latviju pāršalc dzejas formā izteiktā vārda brīnumainais skanējums.

 

Dzejas dienas ir viena no latviešu tautas skaistām kultūras tradīcijām, kuras nebeidz pārsteigt un iedvesmot, tās dod iespēju emocionāli bagātināties, pilnveidot un attīstīt sevi, tās rosina izjust un baudīt dzeju, satikties ar dzejniekiem un rakstniekiem.

 

Atzīmējot Latvijas dzejas dižgaru Raiņa un Aspazijas 150.gadu jubileju, 2015. gada dzejas dienas Latvijā aizrit īpašā zīmē. “Viena dzīve cilvēkam, Dziesmai ira trejas dzīves” /Rainis/  ar šādu moto šogad sevi piesaka Dzejas dienas Liepājā. Liepājā tās norisinās no 4. līdz 23. septembrim.

 

Liepājas Dzejas dienu programma ir daudzveidīga, piedāvājot ap 30 pasākumus dažādām gaumēm un auditorijām. Dzejas dienu viesu vidū ir rakstnieks Roalds Dobrovenskis, dzejnieks Māris Salējs, rakstniece Sabīne Košeļeva, dzejniece Gunta Šnipke un citi. Dzejas dienu 2015 organizatori ir Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļa un Liepājas Universitāte.

 

Ar Dzejas rītu skolās savu skanējumu uzsāk dzejas dienu sarīkojumi bērnu un jauniešu auditorijai. Šādi Dzejas rīti notiks 9. septembrī Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā, 10. septembrī J. Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskolā un 11. septembrī Liepājas Raiņa 6. vidusskolā  sākums plkst. 10.00. Dzejas rītos skolās aktieri Ivonda Vilsone un Ēriks Vilsons lasīs Raiņa un Aspazijas Liepājas perioda vēstules. Raiņa un Aspazijas savstarpējā sarakste aptver 35 gadus abu dzejnieku radošajā mūžā. To veido 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā: 1154 Aspazijas vēstules Rainim un 1345 Raiņa vēstules Aspazijai.

 

Jaunākā skolas vecuma bērni kopā ar aktrisi Viju Mežali un Liepājas Katoļu pamatskolas bērnu vokālo ansambli “Tikai tā!” (vadītāja Anda Karule) dosies literāri muzikālā ceļojumā Raiņa un Aspazijas dzejas pasaulē “Pasaka par jūras braucienu”. Pasākumu caurvīs tā brīnumainā un bērnišķīgā dzirksts, kuru Rainis un Aspazija spējuši saglabāt un dalīties tajā ar citiem visa mūža garumā. Pasākumi notiek 9. septembrī plkst. 11.00 un 13.00 bērnu bibliotēkā “Vecliepājas Rūķis” un 10. septembrī plkst. 11.00 Valtera bibliotēkā. 

 

Savukārt 16. septembrī plkst. 15.00 Zaļās Birzs bibliotēkā Liepājas Tautas teātra aktieri un Sondras Krauzes vadītā Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra bērnu un jauniešu vokālā studija “Pērlītes” (Koncertmeistars Dzintars Beitāns) izspēlēs Raiņa un Aspazijas dzejas uzvedumu “Jaunais bērziņš”. Iestudējumā izskanēs tādi iemīļoti dzejoļi kā “Lellīte Lolīte”, “Pasaciņa”, “Mākonītis un Mākonīte” un daudzi citi. Uzveduma režisore ir Ināra Kalnarāja.

 

10. septembrī plkst. 15.00 bērnu bibliotēkā “Vecliepājas Rūķis” un 11. septembrī plkst. 15.00 bibliotēkā “Varavīksne” aktrise Helga Dancberga un Agnese Ose lasīs Raiņa “Tālas noskaņas zilā vakarā”. 2015. gada 16. jūnijā apritēja 112 gadi kopš iznācis Raiņa pirmais dzejas krājums “Tālas noskaņas zilā vakarā”, kurā apkopoti gan jaunības gados, gan arī cietumā un izsūtījumā Slobodskā rakstītie dzejoļi. Rainis un Aspazija kopīgi radījuši krājuma nosaukumu – “Tālas noskaņas zilā vakarā”, kas abiem ienācis prātā, pastaigājoties gar Vjatkas upes krastu, Krievijā.