Šo dienu par īpašu padarīs bibliotēkas uzaicinātie dalībnieki: Latvijas Nacionālie bruņotie spēki, Valsts policija, Servisa suņu biedrība TEODORS un Latvijas Neredzīgo biedrība. Savukārt krāsainu to veidos paši apmeklētāji, jo kopā ar mākslinieci Agnesi Matisoni varēs veidot milzīgu interaktīvu gleznu. Pasākumu atklās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa, savukārt koncertu noslēgs dziesminiece Elīna Līce.

Latvijā ir vairāki tūkstoši ģimeņu, kurās aug bērni invalīdi. Šo bērnu vecāki nav atteikušies no savām atvasēm un nav nodevuši tos valsts aprūpē bērnu namos vai aprūpes centros, bet gan paši uzņēmušies rūpes un atbildību par viņiem. Starp šiem bērniem ir arī bērni ar redzes traucējumiem. Redzes trūkums neliedz bērniem iegūt izglītību, piedalīties un baudīt kultūras dzīvi vai apceļot pasauli. Tie tikai iemāca viņiem mērķi sasniegt pa nedaudz citiem ceļiem, izmantot cita veida palīglīdzekļus, nekā to dara redzīgie. Savukārt redzīgie līdzcilvēki (t.sk., vecāki) ir tie, kuri var šiem bērniem palīdzēt justies drošiem, patstāvīgiem un varošiem.
1. jūnijā plkst. 15.00 Latvijas Neredzīgo bibliotēka visiem bērniem un pieaugušiem rīkos Starptautiskās Bērnu aizsardzības dienas pasākumu “Mēs esam dabas bērni” (Rīgā, Juglas ielā 14).

No plkst. 15.00 uz Latvijas Neredzīgo bibliotēkas pagalma skatuves sāksies koncerts, kurā uzstāsies bibliotēkas vokālā kopa, Latvijas Neredzīgo biedrības Strazdumuižas kluba bērnu vokālais ansamblis “Pavasara brīnumputni”, Strazdumuižas pūtēju orķestris un Edijs Fuksis. Tiks lasīta īpaši šim pasākumam veidota dzejas kompozīcija ar Aspazijas un Raiņa vārdiem. Koncertam noslēdzoties, plkst. 16.30 uz skatuves kāps dziesminiece Elīna Līce.

Paralēli koncertam notiks interesantas un izglītojošas aktivitātes, kurās klātesošie varēs:
•    iepazīties ar Latvijas Bruņoto spēku darbu, armijas lauku virtuvē baudīt kareivju maltīti,
•    vērot policijas suņu šovu,
•    tikties ar Valsts policijas tēliem Runci Rūdi un Bebru Bruno,
•    iepazīties ar Servisa suņiem, doties ar suni-pavadoni izmēģinājumu pastaigā, kā arī kopīgi nofotografēties,
•    uzzināt kāda tiflotehnika palīdz redzes invalīdiem ikdienas dzīvē,
•    iegūt informāciju par savu un bērnu drošību gan redzīgo, gan Braila rakstā.

Savukārt bibliotēkas radošajās darbnīcās bērni, kopā ar mākslinieci Agnesi Matisoni veidos kopīgu interaktīvu gleznu, liekot gleznā uzzīmētajai zālītei uzplaukt krāšņā ziedu pļavā, kas pildīti ar laba vēlējumiem.

Būs arī spēles, pateicoties kurām veiksmīgākie dalībnieki būs paēduši, padzēruši un vēl dāvanu saņēmuši!

Pasākumu atbalsta: Rīgas dome, Vivacolor, Latvijas Finieris, Telts24,.

Uzziņai
LATVIJAS NEREDZĪGO BIBLIOTĒKAS darbības mērķis ir nodrošināt cilvēkiem ar redzes traucējumiem iespēju lasīt grāmatas neredzīgo jeb Braila rakstā, palielinātā drukā un audiogrāmatas. Bibliotēkai ir gan Braila raksta nodaļa reljefraksta grāmatu pagatavošanai, gan Skaņu ierakstu studija audiogrāmatu ieskaņošanai. Šī ir vienīgā bibliotēka Latvijā, kura pati izdod grāmatas sava krājuma papildināšanai. Latvijas Neredzīgo bibliotēka atrodas Rīgā, Juglas ielā 14; tai ir septiņas filiāles Balvos, Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī.
www.neredzigobiblioteka.lv
 

 

 
Informāciju sagatavoja:
Gunta Bite
“Mēs esam dabas bērni” producente
Tel.: 67522131; 29137112
gunta.bite@neredzigobiblioteka.lv