“Ar lepnumu un prieku varam teikt – latviski rakstoši ļaudis mūs ir sadzirdējuši un Latvijas cilvēki ir gatavi ziedot savu laiku, enerģiju un zināšanas, lai dalītos ar informāciju, kas ir noderīga citiem. Jāuzsver – Vikipēdijā kā atvērtā koda enciklopēdijā cilvēki veido ierakstus bez atlīdzības un viņu ieguldījums kalpo latviešu valodas lietojamības veicināšanai,” par cilvēku atsaucību saka Norvik Bankas Valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Latvijas Vikipēdijas maratona iniciators ir Norvik Banka, maratona mērķis ir aktivizēt un paplašināt latviešu valodas lietojamību mācību procesā, izziņā, pētnieciskajā darbā, būtiski palielinot rakstu skaitu Latvijas Vikipēdijā. Maratona mērķis ir sasniegt 100 tūkstošu rakstu atzīmi līdz Latvijas simtgadei

Kopš kampaņas sākuma 2015. gada 11. martā, rakstu skaits ir ievērojami pieaudzis pašlaik Latvijas Vikipēdijā tas tuvojas 61 tūkstotim rakstu. Tomēr aizvien vēl būtiski atpaliekam gan no Lietuvas (171 tūkstotis rakstu), gan Igaunijas (133 tūkstoši rakstu) Vikipēdijām.

Maratona ietvaros, sešu mēnešu garumā notiek komunikācijas kampaņa masu medijos, lai uzrunātu Latvijas sabiedrību iesaistīties Vikipēdijas paplašināšanā. Kampaņā skaidrojam Vikipēdijas latviskās versijas nozīmību, izglītojam par Vikipēdijas rakstu veidošanu, kā arī mudinām sabiedrību būt aktīviem rakstītājiem, piedāvājot vērtīgas balvas. Maratona partneru kopīgi veidota žūrija vērtēs rakstus pēc vairākiem kritērijiem un kampaņas noslēgumā četri autori saņems vērtīgas balvas – Samsung planšetdatorus un viedtālruņus (viena galvenā balva: Samsung Galaxy Note Edge un trīs balvas: Samsung Tab S 8.4 LTE).

Īpašā tēma – Mediji Latvijā!

No 13. aprīļa kampaņas ietvaros notiek tematiskās rakstu nedēļas, kas ilgs līdz jūnijam. Tematisko nedēļu ietvaros Vikipēdijas maratona partneri – Latvijas Universitāte, Latvijas Radio 5, Valsts Valodas centrs, Delfi.lv un Draugiem.lv – aicina rakstīt Vikipēdijas rakstus par konkrētām tēmām. Katrs no partneriem apbalvos labākā raksta autoru savā apakštēmā, speciālbalvu pasniegs Latvijas Vikipēdijas redaktori. Pirmā – Latvijas Universitātes – tematiskā nedēļa “Zinātne Latvijā” ir noslēgusies un žūrija jau uzsākusi labāko rakstu vērtēšanu, lai noteiktu pirmo tematisko nedēļu uzvarētāju.

Partneru tēmas un to secība:

13.04 – 26.04 (tematiskā nedēļa noslēgusies) Tēma: Zinātne Latvijā / Latvijas Universitāte

 

27.04 – 10.05 (tematiskā nedēļa noslēgusies) Tēma: Latvijas jaunā mūzika / Latvijas Radio 5

 

11.05 – 24.05 Tēma: Mediji Latvijā / Delfi.lv

 

25.05 – 31.05 Tēma: Latviešu grāmatu veidotāji: autori, tulkotāji, mākslinieki, izdevēji / Valsts Valodas centrs

 

01.06 -07.06 Tēma: Mans novads / Draugiem.lv

 

08.06 -14.06 Tēma: Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas / Vikipēdijas redaktori

Maratona starpposmā – no aprīļa līdz jūnijam – katrs no maratona partneriem aicina rakstīt Vikipēdijas rakstus par kādu konkrētu tēmu un labāko rakstu autori tiks apbalvoti ar partneru speciālbalvām.

 

Raksti tiks vērtēti šādās kategorijās:
• Kvalitatīvākais raksts ar lielāko intelektuālo ieguldījumu (viens vai daži īpaši izstrādāti raksti);
• Vērtīgākais devums (daudzuma un kvalitātes apvienojums);
• Lasītākais raksts (autors, kura raksti tiek daudz lasīti vai viens raksts īpaši lasīts);
• Interneta simpātijas balva.

Lai Vikipēdija augtu, mums vajadzīgs arī Jūsu ieguldījums. Aicinām iesaistīties Latvijas Vikipēdijas maratonā un sagatavot rakstu par kādu Jūs interesējošu tēmu.

Par bagātīgu un plašu Vikipēdiju latviski uz Latvijas simtgadi!

www.vikimaratons.lv

 
Papildu informācija:
Rihards Boreiko
Latvijas Vikipēdijas maratona koordinators
Tālr.:  26469381
E-pasts: rihards.boreiko@norvik.eu