2015. gada 19. maijā plkst. 10.00 Ventspils Galvenā bibliotēka (Ventspilī, Akmeņu ielā 2) aicina uz Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstītā projekta “Uz ko lai es runāju šodien?” pasākumu “Raiņa filozofijas izpausmes mūsdienās”.

Pasākuma gaitā animācijas filmas “Zelta zirgs” dialogu autors dzejnieks, prozaiķis, un tulkotājs Andris Akmentiņš stāstīs par filmas tapšanu un  savu darbu, veidojot personāžu dialogus. Tiks demonstrēti filmas fragmenti.

Filmas sižeta pamatā ir Raiņa pirms vairāk nekā 100 gadiem sarakstītā luga “Zelta zirgs”. Luga vienmēr bijusi ciets rieksts teātra režisoriem. No vienas puses, dzejnieks to definējis kā saulgriežu pasaku, no otras – tā ir simbolu drāma. Lugas un arī filmas motīvi ir cīņa starp labo un ļauno, drosmes, neatlaidības un mīlestības spēks. Šie motīvi ir universāli un sastopami daudzu tautu pasakās, tāpēc arī tiem, kuri Raiņa lugu nav lasījuši, filma ir gan aizraujoša, gan saprotama.

2015. gads Latvijā norit mūsu izcilo rakstnieku Aspazijas un Raiņa 150. dzimšanas dienas zvaigznājā. Rakstnieku jubilejas gadskārta ir piemērota reize Aspazijas un Raiņa intelektuālā mantojuma pārvērtēšanai 21. gadsimta sabiedrības aktualitāšu kontekstā un pārdomām, ko mums katram nozīmē Rainis un Aspazija, vai mums ir vēlme un ieinteresētība iedziļināties viņu darbos.

Projekta “Uz ko lai es runāju šodien?” mērķis ir rosināt iepazīt un izprast Aspazijas un Raiņa daiļradi, viņu personības daudzpusību, ideju plašumu un lomu valstiskuma idejas izlološanā un neatkarīgas Latvijas valsts tapšanā.

Ieeja uz pasākumu bez maksas. Aicinām visus interesentus.
 
 
Informācijai:
Vija Baško
Ventspils Galvenās bibliotēkas
Bibliogrāfijas un informācijas nodaļas vadītāja
Tālr.: 63623231
E-pasts: vija.baško@ventspils.lv