Balvai pieteikti gan ikdienā plašākai sabiedrībai mazāk pamanāmi sasniegumi datorzinātnes jomā, gan arī praktiski IT risinājumi, kurus aktīvi lietojam ikdienā. Šī gada balvas laureāti tiks nosaukti svinīgajā apbalvošanas ceremonijā 26. maijā.

Profesora Eižena Āriņa balvu datorikā pasniedz uzņēmums “Exigen Services Latvia”, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonds, lai veicinātu Latvijas IT nozares attīstību un sabiedrību iepazīstinātu ar izcilākajiem sasniegumiem nozarē. Balva tiek pasniegta informācijas tehnoloģiju profesionāļiem par ieguldījumu IT jomas teorijas attīstībā vai par praktisku pienesumu, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus.

Eižena Āriņa balvas datorikā 2014 laureāti tiks noskaidroti balvas pasniegšanas ceremonijā 26. maijā, kas norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā “Gaismas pils” ēkā. Izcilākie IT profesionāļi saņems īpašu zelta medaļu, diplomu, kā arī stipendiju 2500 EUR apmērā, pirms ienākuma nodokļa nomaksas.

Eižena Āriņa balvas 2014. gada pretendenti:

Aleksejs Siņicins, SIA Fastr tehniskais direktors – izstrādājis ātrlasīšanas aplikāciju Fastr un Latvijā unikālu e-grāmatu lasīšanas un abonēšanas platformu Fastr Books, kas guvusi arī plašu starptautisko atzinību. Fastr Books nodrošinās pieeju arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas e-grāmatām.

Viesturs Ozoliņš, VAS Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) Informātikas daļas priekšnieks – vadījis CSDD e-pakalpojumu platformas un ar to saistītās mobilās aplikācijas izstrādi, lai nodrošinātu ērtu iespēju autovadītājiem saņemt tiem aktuālo informāciju, izmantot CSDD pakalpojumus un veikt maksājumus tiešsaistē. E.csdd.lv pakalpojumus pašlaik izmanto vairāk nekā 320 tūkstoši autovadītāju visā Latvijā.

Sergejs Skusovs, SIA Meditec radošais direktors – kā vadošais speciālists piedalījies nozīmīgos valsts mēroga veselības aprūpes nozares informācijas sistēmu izstrādes projektos. Izstrādātās sistēmas ļauj īstenot centralizētu iedzīvotāju medicīnisko dokumentu pārvaldību ārstniecības iestādēs, kā arī nodrošina atsevišķu nozares informācijas sistēmu savstarpējo integrāciju un datu apmaiņu. Tostarp, Sergejs ir vadošais arhitekts un izstrādes vadītājs dispečerizācijas risinājumam neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Guntis Ikaunieks, SIA Latvijas Mobilā telefons (LMT) IT dienesta direktors – vadījis nozīmīgu un Baltijā novatorisku mobilā sakaru operatora IT risinājumu ieviešanu, kurus pašlaik izmanto visi LMT klienti un ikdienā rūpējas par IT risinājumu nodrošināšanu vairāk nekā 1 miljona klientu apkalpošanai.

Arkādijs Borisovs, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes profesors – guvis plašu atzinību vietējā un starptautiskā mērogā ar savu zinātnisko darbu Lēmumu atbalsta sistēmu un izplūdušo kopu teorijas un pielietojuma jomā, kas tostarp izmantots onkoloģisko slimību diagnosticēšanas risinājumu izstrādē.

Audris Kalniņš, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta vadošais pētnieks – radījis un veiksmīgi attīstījis jaunu IT pētījumu virzienu – Modeļu transformāciju valodu izstrādi. A. Kalniņa vadībā radīta viena no pasaulē pirmajām grafiski ērti lietojamām transformāciju valodām MOLA, kas atvieglo specifiskas programmatūras izstrādi un guvusi plašu atpazīstamību pasaulē.

Guntis Bārzdiņš, Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors – izveidojis Latvijas akadēmisko datortīklu un izstrādājis latviešu valodas automātiskas semantiskās analīzes sistēmu, kas sniedz iespēju no teksta iegūt konkrētus datus un automātiski apstrādāt latviešu valodā rakstītu informāciju.

Ivars Biļinskis, Elektronikas un datorzinātņu institūta vadošais pētnieks – izstrādājis Signālu neregulārās diskretizācijas teorijas un to pielietojumu risinājumus, kas ir aktuāli jaunu IT produktu izstrādātājiem, jo sniedz iespējas daudz efektīvāk apstrādāt dažāda veida signālus. Viņa darbs jau ir pielietots dažādu specifisku IT sistēmu izstrādē un izgatavošanā, kā arī bijis par pamatu mēriekārtu radīšanai un 35 jauniem izgudrojumiem.

Jānis Bičevskis, Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors – viens no Latvijā vadošajiem programmu testēšanas, procesu modelēšanas un viedo tehnoloģiju speciālistiem, vadījis tādus valstiski nozīmīgus IT projektus, kā Latvijas izglītības informācijas sistēmas un Integrētās valsts nozīmes informācijas sistēmas (megasistēmas) izstrādi, kā arī Numuru saglabāšanas pakalpojuma informācijas sistēmas izstrādi un ieviešanu, kā arī vēl daudzus citus projektus.

 

Pērn Eižena Āriņa balvu saņēma publiskās iniciatīvas www.manabalss.lv platformas autors Jānis Erts. Savukārt par mūža ieguldījumu informācijas tehnoloģiju attīstībā Latvijā balva tika pasniegta profesoram Aldim Baumam. Latvijas datorzinātnes pamatlicēja profesora Eižena Āriņa balvu datorikā pasniedz kopš 1998. gada un tā tiek pielīdzināta olimpiskai zelta medaļai, kas tiek pasniegta Latvijas IT nozares profesionāļiem un zinātniekiem par ieguldījumu Latvijas informātikas attīstībā. Balvu var iegūt vienu reizi mūžā.

Papildu informācija:

 

Oskars Kupše
“Exigen Sevices Latvia”
Sabiedrisko attiecību konsultants
Tālr.: 26151430
E-pasts: oskars@deepwhite.lv

 

Marina Kozlova
“Exigen Sevices Latvia”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67067744
E-pasts: marina.kozlova@exigenservices.com