2014. gada 20. maijā plkst. 10.00 Dailes teātra Mazajā zālē (Rīgā, Brīvības ielā 75) Šekspīra festivāla ietvaros norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas un Britu padomes Latvijā organizētā starptautiskā konference “Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais”, kas būs festivāla noslēguma pasākums. Piedaloties izciliem lektoriem, tā būs pirmā šāda līmeņa Šekspīra tēmām veltītā starptautiskā konference Latvijā.

Par godu izcilā angļu renesanses dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra 450. dzimšanas dienai Latvijā no 16. līdz 20. maijam tiek organizēts Šekspīra festivāls, kura noslēgumā Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Britu padomi Latvijā, Dailes teātri un NORVIK Banku kā galveno patronu, piedāvā starptautisku konferenci ar intriģējošu pieteikumu – “Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais”. Tā kā Dailes teātra Mazās zāles vietu skaits ir ierobežots, dalība konferencē ir ar ielūgumiem. Visi interesenti aicināti skatīties konferences tiešraidi Šekspīra festivāla mājas lapā (šeit) vai portālā Satori (šeit).

Konferencei būs trīs tematiskās daļas. Pirmajā no tām tiks skaidroti atsevišķi Šekspīra daiļrades aspekti Latvijas kultūr-vēsturē (LKA prof., Dr.philol. Raimonds Briedis), dramaturģijā (LKA asoc.prof., Dr.art Zane Šiliņa), kino (LU doc., Dr.philol. Viktors Freibergs), kognitīvajā lingvistikā (LKA prof., Dr.philol. Anita Načiščione) un teātra zinātnē (Dr.art. Guna Zeltiņa un LKA prof., Dr.philol. Valda Čakare). Savukārt, ar īpašu ieskatu renesanses un mūsdienu Šekspīra interpretāciju kontekstā uzstāsies Londonas King’s College Šekspīra pētniece prof. Sonia Massai.

Otra tematiskā ievirze risinās menedžmenta un auditorijas attīstības jautājumus saistībā ar mūsdienu Šekspīra iestudējumiem. Par auditorijas vajadzībām, motivāciju un piesaisti ar plašu referātu uzstāsies Lielbritānijas vadošās kultūras stratēģiju izpētes organizācijas “Morris Hargreaves McIntyre” eksperte Jo Taylor. Ar savu pieredzi Šekspīra darbu mūsdienu interpretācijās un izglītības programmu izveidē un metodikā iepazīstinās teātra apvienības “Willow Globe” mākslinieki Sue Best un Phillip Bowen. Šo sadaļu papildinās sociālantropoloģe Dagmāra Beitnere, kura izpētījusi Šekspīra uztveri Latvijas sabiedrībā.

Konferences noslēdzošajā daļā būtiska loma būs tieši režisoru pieredzei Šekspīra darbu iestudēšanā teātrī. Par savu pieredzi darbā ar Šekspīra dramaturģiju stāstīs Viesturs Meikšāns, kurš nupat iestudējis V.Šekspīra lugu “Ričards III” Dailes teātrī, bet par Šekspīra radītajiem rīkiem režisora darbībā runās britu režisors Jans Villems van den Boss. Savukārt režisore Māra Ķimele stāstīs par savu ilggadīgo pieredzi darbā ar dažādiem Šekspīra darbiem.

Konferenci vadīs kultūras žurnālists Edgars Raginskis. Konference tapusi, sadarbojoties Latvijas Kultūras akadēmijai, Britu padomei Latvijā, Dailes teātrim, NORVIK Bankai kā festivāla un konferences patroniem un Rīgas Domei kā atbalstītājiem.