2014. gada 8. maijā plkst. 14.00 Latvijas  Okupācijas muzejā (Rīgā, Raiņa bulvārī 7), pieminot Otrā pasaules kara beigu gadadienu un visus, kuru cīņas un nepakļaušanās Latvijas okupācijai turpinājās vēl ilgi pēc kara beigām, notiks Māra Runguļa vēsturiskā detektīvstāsta bērniem “Lapsu kalniņa mīklas” atvēršanas pasākums.

 

Šī ir pirmā grāmata latviešu bērnu un pusaudžu literatūrā, kas veltīta nacionālo partizānu cīņām pēc Otrā pasaules kara, un tā iekļauta arī nacionālās lasīšanas veicināšanas kustības “Bērnu un jauniešu žūrija” 2014. gada kolekcijā. Mārim Rungulim izdevies aizraujoša zēniska piedzīvojuma un atklājuma veidolā izstāstīt nopietnu vēstures liecību. Pasākumā Okupācijas muzejā piedalīsies autors, kā arī ilustrators Reinis Pētersons, vēsturnieks Zigmārs Turčinskis un grāmatas redaktore Inese Zandere.

Māris Rungulis, attēlojot nacionālo partizānu grupas dzīvi mežā, izmantojis gan savas mātes un citu novadnieku stāstīto, gan publicētās atmiņas par pēckara gadu brīvības cīņām dažādās Latvijas vietās. Grāmatā atrodams mežabrāļu bunkura uzbūves apraksts un citas ar izdzīvošanu saistītas zināšanas. Grāmatas darbība norisinās padomju laikā, 1961. gadā, Kurzemē. Liepājas puikas, kas pavasara brīvdienas pavada lauku mājās, kļūst par detektīviem, meklējot pieradināto stirnu buciņu, kas pazudis meža ugunsgrēka laikā. Taču šie meklējumi noved viņus pie citiem pārsteidzošiem atklājumiem. Pamazām sāk stāstīt arī omamma un opaps, kas izrādās cieši iesaistīti sarežģītajos un bīstamajos notikumos. Izrādās, daudzi kaimiņi turpina dzīvot līdzās, viens par otra pagātni zinot visai sāpīgas lietas. Vēl vairāk: ir noslēpumi, kas var maksāt dzīvību.

Reiņa Pētersona ilustrācijas uzbur Kurzemes meža noskaņas – brīžiem romantiskas, brīžiem skumjas, liekot domāt par mežā patvērušos cilvēku jūtām un arī  par to aizmirstības mežu, kas mūsdienās jau klāj atmiņas par daudziem svarīgiem notikumiem. Stāstam pievienots arī neliels vēsturnieka Zigmāra Turčinska pēcvārds, kas ļauj īsumā aptvert nacionālo partizāņu kara notikumus Latvijā.

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51 – 12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, specializētajā bērnu grāmatu veikalā “Grāmatu karuselis”, t/c „Spice”, galerijā „Istaba” K. Barona ielā 31A, veikalā „M50” Miera ielā 50, grāmatu un kultūrpreču mājā “NicePlace Mansards” Kr.Barona ielā 21A, veikalā “Mazputniņš” Miera ielā 19  un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com: https://twitter.com/lielsunmazs
un facebook.com: http://facebook.com/lielsunmazs