2014. gada 14. martā plkst. 18.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Rīgā, Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā) “Latvijas – Mjanmas Draudzības Biedrības” pārstāvji rīkos publisku lekciju par Mjanmas Savienību, tās vēsturi un kultūru.

 

Pasākums iecerēts kā multimediāla prezentācija brīvas formas diskusijas ietvaros. Interesentiem tiek piedāvāta vispārēja informācija par Mjanmas Savienības vēsturi, valsts veidošanos, etniskajām īpatnībām, kultūras saknēm un moderno dzīves veidu, tiks sniegts arī neliels ieskats šīs valsts mūsdienu politikā.

Mjanma, oficiāli Mjanmas Savienības Republika, ir valsts Dienvidaustrumāzijā, Indoķīnas pussalā.

Mjanma ir pazīstama arī kā Birma, – tāds bija valsts oficiālais nosaukums līdz 1989. gadam. Platības ziņā Mjanma ir lielākā valsts Indoķīnā.

Rietumu pasaulē Mjanmu pazīst kā “zelta pagodu valsti” Birmu. Būdama Britu Impērijas sastāvdaļa, tā bija un palika noslēpumā tīta vieta, kas ar savu bagāto un daudzveidīgo kultūru kļuva par iedvesmas avotu tādiem radošiem prātiem kā Redjards Kiplings, Somersets Moems, Džordžs Orvels un daudziem citiem.

 

1948. gadā Mjanma atjaunoja neatkarību un kļuva par reģiona politisko līderi. 1962. gadā Mjanmā notika militārais apvērsums, kura sekas valsts izjuta līdz pat 2010. gadam. Šobrīd Mjanma aktīvi turpina 2010. gadā sāktās reformas un atgriežas pasaules ekonomiskajā un politiskajā apritē.

 

Valsts intelektuālais, morālais un kultūras pamats ir budisms – šīs mācības piekritēji ir 89% iedzīvotāju. Tieši Mjanmā savulaik tika pirmreizēji pierakstītas visas Budas Šakjamuni runas, tādējādi dibinot t.s. teravādas tradīciju.

 

“Latvijas – Mjanmas draudzības biedrība” ir sabiedriska organizācija, kura dibināta ar nolūku popularizēt informāciju par Mjanmu, veicināt Latvijas sabiedrības interesi par šo valsti, informēt par valstī notiekošajiem procesiem, tās vēsturi, kultūru. Biedrība veicina arī ekonomiskos kontaktus Mjanmā un palīdz uzņēmējiem, kas vēlas paplašināt savas uzņēmējdarbības robežas.

 

Biedrība nodrošina ar informāciju visus, kas vēlas apmeklēt Mjanmu, palīdz rast optimālus ceļojumu maršrutus un apmešanās vietas, sniedz padomus par iespējamām ekstrēmām situācijām, valsts specifiku un minimāli nepieciešamajām uzvedības normām Mjanmā.
 
Kontaktpersonas:
Ģirts Kaivēns, Jānis Juražs,
Latvijas – Mjanmas Draudzības Biedrība,
Tālr.: 22003017; 20286822

E-pasts: info@latvia-myanmar.org