Projektu, kura mērķis ir veidot ceļojošu fotoizstādi par pēdējos desmit gados skaistākajām jaunuzceltajām un renovētajām bibliotēkām, kā arī sagatavot katalogu un elektronisku datu bāzi par skaistākajām Latvijas bibliotēkām, īsteno Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība. Biedrība uzsver, ka būtiskas pārmaiņas piedzīvo arī bibliotēkas Latvijā – pilsētas un pagasti iegūst savas “vietējās Gaismas pilis”.

 

Biedrības projekta komanda arhitekta Jāņa Dripes vadībā dalībai projektā izraudzījusi četras bibliotēkas no bijušā Valmieras rajona – Mazsalacas pilsētas bibliotēku, Valmieras integrēto bibliotēku, Brenguļu pagasta bibliotēku un Kocēnu pagasta 1.bibliotēku.

 

Kā pastāstīja bibliotēkas vadītāja Aiva Zirne, Kocēnu pagasta 1.bibliotēka nav ne jauni celta un arī ne renovēta, tās ir tikai prasmīgu meistaru izremontētas telpas Kocēnu sporta nama ēkā, kura ekspluatācijā nodota 2005. gadā. Bibliotēkā ir omulīga un romantiska vide, kuru paspilgtina siena ar mākslinieces Initas Jurgenbergas gleznoto Zilo cerību zirgu un skaistais skats, kas paveras aiz lielajiem logiem. Kocēnu pagasta 1.bibliotēkas telpās notiek ne tikai dažādi kultūras pasākumi un izstādes, bet tā ir īpaša arī ar savu Velvju zāli, kas atrodas bibliotēkas pagrabstāvā.

 

Kā uzsver Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība, Kocēnu pagasta iedzīvotāji var lepoties ar mūsdienīgi aprīkotu, skaistu, gaišu un apmeklētājiem ērti iekārtotu bibliotēku. Tas liecina par pašvaldības izpratni, apņēmību un spēju nodrošināt sava novada iedzīvotājiem mūsdienīgus pakalpojumus.

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība vēlas pievērst sabiedrības uzmanību pozitīvajām pārmaiņām Latvijas reģionu pagastos, lai izstādē pārstāvētās bibliotēkas kļūst par labu piemēru un iedvesmas avotu citām Latvijas pašvaldībām. Vēlāk fotoizstāde ar skaistākajām jaunuzceltajām un renovētajām bibliotēkām būs apskatāma arī citviet Latvijā, tostarp arī Kocēnos.

 

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas Kultūrkapitāla fonds. Līdzfinansējumu Ls 200 apmērā piešķīrusi arī Kocēnu novada dome.