Pastmarkās attēloti abām pilsētām būtiski arhitektūras objekti – Latvijas Nacionālā bibliotēka Rīgā un modernās mākslas muzejs Bildmuseet Ūmeo. Pirmās dienas zīmogošana paredzēta pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.7.30 līdz 19.00.

 

Pastmarku dizains tapis Latvijas un Zviedrijas valstu pasta operatoru sadarbības rezultātā, un to izstrādājusi Zviedrijas dizaina kompānija SGC & LLLL. Savukārt pirmās dienas aploksnes ārējo veidolu Latvijas Pasts izstrādāja kopā ar nodibinājumu Rīga – 2014.

 

Katras pastmarkas tirāža ir 300 000 eksemplāru. Pastmarka, kurā atveidota Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, paredzēta vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanai uz Eiropas Savienības dalībvalstīm – tās nominālvērtība ir 0,78 €. Savukārt pastmarka ar Ūmeo modernās mākslas muzeja attēlu paredzēta vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā, un šīs pastmarkas nominālvērtība ir 0,50 €.

 

“Pastmarkas ir ne tikai vērtszīme, kas apliecina konkrēta sūtījuma apmaksu, bet arī valsts simbols, kas apceļo visu pasauli. Tāpēc Latvijas Pasts izdoto pastmarku tēmas cenšas maksimāli daudz sasaistīt ar valstij svarīgiem notikumiem un simboliem, tādējādi veicinot Latvijas atpazīstamību pasaulē. 2014.gads neapšaubāmi kļūs vēsturisks ar tām norisēm, kas skars Rīgas kā Eiropas kultūras galvsaspilsētas aktivitātes. Esam pagodināti ar jaunajām pastmarkām sveikt ne tikai Rīgu, bet arī Ūmeo,” norāda Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs.

 

“Rīga 2014 ir vērienīgākais kultūras notikums mūsu valsts dzīvē. Tā ir iespēja gūt starptautisku apliecinājumu mūsu kultūras vērtību augstajai raudzei. Vienlaikus tas ir labas starptautiskās sadarbības veiksmes stāsts, kāds tas ir 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētām Rīgai un Ūmeo. Gaismas pils, kas vērs durvis līdz ar kultūras gada sākumu, ir ne vien jauna kultūrzīme Rīgas kultūras ainavā, bet arī apliecinājums mūsu kultūrai nākotnē,” uzsver nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.

 

Kopš programmas pirmsākumiem 1985. gadā, kad Atēnas kļuva par pirmo Eiropas kultūras galvaspilsētu, jau vairāk nekā 40 Eiropas pilsētu ir izpelnījušās šo godu. 2014. gadā par Eiropas kultūras galvaspilsētām izvirzīta viena Latvijas un viena Zviedrijas pilsēta – Rīga un Ūmeo. Visa gada garumā Rīgas iedzīvotāji un viesi tiks priecēti ar vairākiem simtiem dažādu pasākumu, un Rīga 2014 programmas atklāšanas pasākumi norisināsies no 17. janvāra līdz 19. janvārim.

 

Jauno Latvijas – Zviedrijas pastmarku kopizdevumu Kultūras galvaspilsētas 2014 pirmās dienas aploksni un zīmogu iespējams apskatīt šeit.

 

Nākamo filatēlijas izdevumu plānots izdot 2. februārī.

 

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku.