Kūlis prēmiju saņems par grāmatām “Vilkuvilka slepenais plāns” un “5 mēs un Minhauzens”, bet Staka – par ilustrācijām Gunas Pitkevicas grāmatai “Lielā Ziemassvētku grāmata ģimenei”, Valda Rūmnieka jaunajam stāstam “Atnācēju noslēpums” un Rūdolfa Blaumaņa pasaku grāmatai “Velniņi”.

 

Kopumā šogad “Pastariņa prēmijai” bija izvirzīti vairāk nekā 30 darbi. Par tiem lasītāji varēja nobalsot Rojas novada bibliotēkā. Savukārt par prēmijas piešķiršanu, apkopojot balsojuma rezultātus, lēma žūrijas komisija, ko šogad pārstāvēja Rojas vidusskolas bibliotēkas vadītāja Antra Ozollapa, Rojas vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Mārīte Maurmane un vecāku žūrijas pārstāve Laila Olekte, kā arī rakstnieks Uldis Auseklis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova un māksliniece Anita Paegle.

 

Literāro balvu “Pastariņa prēmija” 1982. gadā iedibināja pēc zvejnieku kolhoza “Banga” priekšsēdētāja Miķeļa Lismenta un rakstnieka Imanta Ziedoņa iniciatīvas. Literārā prēmija, kas nodēvēta Ernesta Birznieka-Upīša grāmatas varoņa Pastariņa vārdā un kas atzīta par nozīmīgāko prēmiju bērnu literatūrā Latvijā, izveidota ar mērķi atbalstīt un veicināt latviešu autoru pievēršanos bērnu grāmatu rakstīšanai. Tradicionāli prēmiju pasniedz ik pēc diviem gadiem, un pēdējos gados tās pasniegšanu atbalstījis arī Valsts Kultūrkapitāla fonds. Tas ir ļoti nozīmīgs atbalsts, jo prēmija ir kā radošs stimuls veicināt latviešu autorus pievērsties bērnu grāmatu rakstīšanai, bet māksliniekus – bērnu grāmatu ilustrēšanai, skaidroja pašvaldībā.

 

Līdz šim “Pastariņa prēmiju” saņēmuši 19 rakstnieki, tostarp Imants Ziedonis, Margarita Stāraste, Zenta Ērgle, Dzidra Rinkule-Zemzare, Viks, Vizma Belševica un daudzi citi. 2011.gadā prēmiju piešķīra rakstniekam Pēteram Brūverim par grāmatu “Raibajā pasaulē”. Savukārt par skaistākajām grāmatu ilustrācijām māksliniekiem prēmija tiek pasniegta kopš 1992.gada. Šajā laikā to saņēmuši deviņi grāmatu ilustratori. Iepriekšējā reizē prēmiju saņēma māksliniece Gundega Muzikante.