Vēstnieku ekskursijā pa jauno ēku pavadīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks ar kolēģiem, kā arī pilnsabiedrības “Nacionālā Būvkompāniju apvienība” itāļu izcelsmes tehniskais direktors Andrea Laudanna.

 

Itālijas vēstnieks Latvijā Džovanni Polici izrādīja lielu interesi apskatīt 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas epicentru – topošo Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku, kas pavisam drīz būs platforma dažādām kultūras norisēm – izstādēm, koncertiem, lekcijām, performancēm un diskusijām. Viena no būtiskām Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas “Rīga 2014” aktivitātēm būs Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde “Grāmata 1514-2014” (kurators Andris Vilks), kurā unikāli 500 gadus veci grāmatu izdevumi un mūsdienu informācijas tehnoloģijas stāstīs aizraujošu stāstu par Eiropas kultūras procesu daudzveidību un starpkultūru mijiedarbības nepārtrauktību. Tostarp uz Rīgu tiks atvesti arī itāļu literatūras un Itālijā izdoti darbi, kas motivēja Džovanni Polici iepazīties ar izstādes koncepciju un plānoto izstādes izvietojumu jaunajā bibliotēkas ēkā.

 

Pēc Gaismas pils apmeklējuma Itālijas vēstnieks Latvijā pauda gandarījumu par redzēto un raksturoja topošo bibliotēku kā civilizācijas pieminekli, salīdzinot to ar Ēģiptes piramīdām. Viņš atzinīgi novērtēja arhitekta Gunāra Birkerta un Nacionālās būvkompāniju apvienības veikumu, kā arī bija pārliecināts, ka Gaismas pils noteikti kļūs par Rīgas un visas Latvijas simbolu. Polici pauda lepnumu, ka šīs ēkas tapšanā savu roku pielikuši arī itāļu būvnieki.

 

Pēc jaunās ēkas apmeklējuma Džovanni Polici ieradās LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā Jēkaba ielā, lai iepazītos ar bibliotēkas reto izdevumu kolekciju, kuru veido arī virkne itāļu un Itālijā izdotu grāmatu. LNB direktors vēstniekam bija sarūpējis pārsteigumu: rādot 1809. gadā izdoto Luidži Lanzi darbu “Storia pittorica della Italia dal risorgimento delle Belle Arti fin presso al fine del XVIII secolo” un stāstot, kā šis izdevums nokļuvis Nacionālajā bibliotēkā, noslēgumā Andris Vilks atšķīra grāmatas pēdējās lappuses, kuras rotāja unikāls fakts – Stendāla oriģinālajā rokrakstā lasāmi viņa pieraksti. Itāļu delegācija bija sajūsmināta par šo pārsteigumu un izteica cerību, ka arī jaunajā ēkā bibliotēkas apmeklētājiem tiks piedāvāti aizraujoši stāsti par bibliotēkas vērtībām un veicināta kultūras pieejamība sabiedrībai.

 

***

Attēlā: No kreisās: Katalin Schoninger (vētnieka dživesbiedre), V.E. Giovanni Polizzi (Itālijas vēstnieks Latvijā), Andris Vilks (LNB direktors), Andrea Laudanna (NBA tehniskais direktors), Domenico Argiro.