Šoreiz iespēja “ēnot” NBA tehnisko direktoru Andrea Laudanne tika dota trim skolēniem – Kristeram Nollem, 7. klases skolēnam no Kuldīgas Centra vidusskolas, Mārtiņam Burkovskim, Ventspils 1. ģimnāzijas 12. klases skolēnam, un Igoram Suharevskim, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolēnam.

 

Andrea Laudanne Gaismas pils būvlaukumā strādā jau piekto gadu, un šī viņam bija jau otrā iespēja parādīt perspektīvajiem Latvijas skolēniem Gaismas pils būvniecības procesu un iepazīstināt ar būvniecības uzņēmuma tehniskā direktora amatu. Ēnu dienas laikā skolēni tika pavadīti ekskursijā pa jauno LNB ēku, kur iepazinās gan ar būvniecības procesu, gan ar jau pabeigtajiem stāviem un telpām. Skolēniem tika dota iespēja piedalīties arī darba sapulcēs, kā arī iepazīties ar administratīvo personālu – būvdarbu vadītāju, būvlaukuma vadītāju, projektu vadītājiem un citiem darbiniekiem – un arī būvuzraugiem, starptautiskā uzņēmuma “Hill International” Latvijas biroja darbiniekiem un vadību.

 

Kā stāsta Laudanne, viņam ir liels gods uzņemt jaunos censoņus būvlaukumā un parādīt tehniskā direktora darba specifiku un pienākumus. “Trīs jaunieši, ar kuriem šodien pavadīju savu darba dienu, ir godam pelnījuši uzslavas – viņi ir ļoti motivēti, saprātīgi un uzdeva patiešām interesantus jautājumus gan par darba pienākumiem, gan būvniecību kopumā,” norāda Laudanne.

 

Kristers Nolle, 7. klases skolnieks, ir ļoti priecīgs par viņam doto iespēju paviesoties Gaismas pilī un būt tehniskā direktora “ēnai” – viņš piedalās matemātikas olimpiādēs un interesējas par arhitektūru. “Šī bija ļoti interesanta diena, un ir ļoti iespējams, ka nākotnē strādāšu šajā vai līdzīgā profesijā”, stāsta Kristers. “Jau tagad ir redzams, ka Gaismas pils ir gandrīz gatava – gaidu, kad uz turieni braukšu pēc grāmatām!”

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus veic “Nacionālā Būvkompāniju apvienība”, ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji – SIA “Re&Re”, AS “RBSSKALS” un SIA “Skonto Būve”. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu. Bibliotēkas jaunās ēkas būvniecību paredzēts pabeigt 2013. gada maijā. 2013. gadā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām esošajām bibliotēkas ēkām, lai 2014. gada janvārī jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem. Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbiem ikviens interesents var sekot tiešraidē – www.nba.lv www.gaisma.lv un www.gaismaspils.lv