Vietēja mēroga konferences Latvijā

 

Katru gadu Latvijas Universitāte (LU) organizē ikgadēju konferenci, kuras ietvaros bibliotēku un informācijas nozares speciālistiem un interesentiem ir iespēja apmeklēt Bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes sekcijas sēdi, kura šoreiz noritēs no 31. janvāra līdz 1. februārim. Dalība konferencē ir bez maksas. Tajā varēs piedalīties arī tiešsaistes režīmā. Tuvākajā laikā tiks publicēta konferences programma, bet pagaidām piedāvājam iespēju iepazīties ar pagājušā gada ziņojumiem, referātiem un plakātiem.

 

10. aprīlī notiks Latvijas bibliotekāru 16. konference “Bibliotēkas tagad! – Iedvesmojošas, pārsteidzošas, iedrošinošas”. Konference tiks noslēgta ar Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) 90 gadu jubilejas balli. Līdz šim dalība konferencē ir bijusi bez maksas. Ar nepacietību gaidām konferences programmu un ziņas, kur notiks lielā balle.

 

Der arī iepazīties ar LBB reģionālo nodaļu organizētajiem vasaras saietiem, novadpētniecības konferencēm un nometnēm. Piemēram, 2012. gadā Tīnūžu pagastā notika LBB Vidzemes nodaļas 15. konference “Sadarbība, zināšanas, radošums – mūsdienu bibliotekāra izaicinājums”, Nīcas pagastā – LBB Kurzemes nodaļas 3. vasaras novadpētniecības konference, bet Bauskā – Zemgales reģionālais publisko bibliotēku seminārs.

 

Noteikti būs arī iespēja apmeklēt kādu interesantu diskusiju vai semināru, ko parasti organizē LU, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) vai Trešais tēva dēls.

Profesionālās pilnveides kursi

 

Studentiem varētu interesēt LU karjeras centra piedāvājums. Piemēram, semināri par publisko uzstāšanos, gatavošanos eksāmeniem, laika plānošanu un karjeras iespēju uzlabošanu. LU studentiem semināri tiek piedāvāti bez maksas, bet pārējiem interesentiem ir neliela maksa pēc vienošanās. Par dažu semināru apmeklēšanu var tikt piešķirts kredītpunkts tālākizglītībā un LU diploms par kursa apmeklēšanu.

 

Skolu bibliotekāriem varētu interesēt bezmaksas kurss “Skolu bibliotekāru profesionālās kompetences pilnveide”. E-apmācības piedāvātas projekta “Vispārējās izglītības pedagogu tālākizglītība” ietvaros.

 

LNB Mācību centrs piedāvā maksas kursus un apmācību programmas publisko, zinātnisko, speciālo un izglītības iestāžu bibliotēku darbiniekiem, īstenojot Latvijas bibliotekāru vidējā un zemākā līmeņa profesionālo pilnveidi.

 

Plašs bezmaksas tiešsaistes izglītības kursu apkopojums atrodams Class Central tīmekļa vietnē, kurā ir ietverti vairāk kā 300 kursi par dažādām tēmām.

 

Biblioterapijas interesentiem varētu noderēt tiešsaistes mācību kurss par lasīšanas izmantošanu problēmu risināšanai, kas ilgst trīs stundas. Kursa apguve maksā 24 ASV dolārus. Kursu noslēdzot, ir iespējams saņemt sertifikātu.

 

Studijas ārzemēs

 

Iedvesmojoša šķiet iespēja studēt starptautiskajā maģistru studiju programmā Digital Library Learning (DILL), kuras ietvaros studenti var pabūt Oslo, Tallinas un Parmas universitātē. Studijas ilgst divus gadus. Pieteikšanās studijām norit līdz 15. aprīlim. Kā alternatīva tiek piedāvāta iespēja apgūt studijas neklātienē. Gan klātienes, gan neklātienes studiju maksa ir 1 750 EUR gadā.

 

Starptautiska mēroga konferences un citi pasākumi

 

Bet tagad pēc kārtas par, mūsuprāt, nozīmīgākajām starptautiska mēroga konferencēm un citiem foršiem pasākumiem.

 

15. janvārī notiks tīmekļa semināra cikla “Jauno bibliotekāru globālā saikne: labākā prakse, modeļi un ieteikumi” 2013. gada pirmais seminārs. Tas ilgs vienu stundu un, lai tajā piedalītos, īsi pirms plkst. 17:00 ir jāpievienojas semināra virtuālajai istabai. Šoreiz semināra viesi runās par dalīšanos ar zināšanām, inovācijām, radošumu, profesionālo pilnveidi, bibliotekāra prasmēm, jaunajiem bibliotekāriem un citām saistītām tēmām. Starp citu, tiks pieminētā arī Helsinku slavenā Bibliotēka 10. Dalība seminārā ir bez maksas. Tā kā sarūpējiet sev austiņas vai skaļruņus un pieslēdzieties. Informācija priekšdienām: aprīlī, jūlijā un oktobrī notiks nākamās trīs semināra cikla daļas.

 

Visnotaļ daudzsološs pasākums, kas no 23. līdz 25. janvārim norisināsies Turcijā, Ankārā, ir BOBCATSSS 2013. Vienojošā tēma: “No krājuma līdz sasaistei: bibliotēka “kājām gaisā””. Tajā piedalīsies topošie un esošie bibliotēku un informācijas nozares speciālisti no visas pasaules, galvenokārt studenti. Simpozija ietvaros būs iespēja apmeklēt seminārus, peča-kuča sesijas, referātu lasījumus un iepazīties ar daudz un dažādiem stenda referātiem. Šis ir pasākumus, kuru varam ieteikt ikvienam bibliotēku un informācijas nozares studentam. Dalība simpozijā maina priekšstatu par bibliotēkām, bibliotekāriem un nozari kopumā. Nav noslēpums, ka iegūt finansējumu dalībai šāda veida pasākumā ir daudz vieglāk, ja tajā piedalies kā runātājs, tāpēc laicīgi jādomā par kāda oriģināla pētījuma veikšanu. Pētījumu pieteikumi parasti iesūtāmi rudenī. Vai ieinteresējām? Tad zini, nākamais simpozijs notiks Spānijā, Barselonā. Starp citu, studentiem parasti tiek piedāvāta izdevīgāka reģistrācijas maksa.

 

Vēl viena starptautiska mēroga konference notiks Rīgā. No 17. līdz 19. aprīlim sociālo zinātņu studentus vienos nu jau 2. Starptautiskā sociālo zinātņu studentu konference “Identitāte: personīgā, lokālā, globālā”. Dalība konferencē ir bez maksas. Un līdz 1. februārim ir arī iespēja pieteikt pašam savu pētījumu.

 

Nepalaid garām iespēju piedalīties Bibliotēku radošajā laboratorijā! No 23. līdz 25. maijam Krievijā, Kaļiņingradā satiksies bibliotēku un informācijas nozares speciālisti no visas pasaules. Pasākums noritēs ne-konferences formātā. Ir paredzēts arī izbraukums ar divriteņiem. Dalība ne-konferencē ir bez maksas, taču jārēķinās ar dažādiem papildu izdevumiem.

 

No 28. līdz 31. maijam Beļģijā, Gentē notiks ikgadējā Eiropas bibliotēku automatizācijas grupas (European Library Automation Group – ELAG) konference “Bibliotēka no iekšpuses uz āru“. Šajā konferencē parasti piedalās ap 200 bibliotēku un informācijas tehnoloģiju speciālisti un pētnieki no visas pasaules. Referātu, semināru un praktisko darbnīcu pieteikumus var iesūtīt līdz 1. februārim. Konferences dalības maksa, ja reģistrējas līdz 1. martam, ir 130 EUR, bet, reģistrējoties vēlāk – 150 EUR. Vēlamies akcentēt, ka 28. maijā dalība konferencē ir bez maksas, jo tieši pirmā konferences diena ir paredzēta praktiskajām darbnīcām un citām ne-konferences formāta aktivitātēm.

 

Pavasarī notiks reģistrēšanās 3. Starptautiskajam velobraucienam par bibliotēkām, kas noritēs maršrutā Amsterdama-Brisele. Vienīgā zināmā informācija: brauciens notiks jūnijā. Tiem, kuri vēl nezina, velobrauciens par bibliotēkām tiek organizēts ne-konferences formātā, kura ietvaros aptuveni 100 bibliotekāri un bibliotēku mīļi vienojas kopīgam braucienam. Pasākuma laikā notiek diskusijas, semināri un tiek apmeklētas bibliotēkas. Iepriekšējos divos gados dalības maksa bija 250 EUR.

 

Speciālo bibliotēku asociācija (Special Libraries Association – SLA) Eiropas bibliotēku jaunajiem speciālistiem, kuriem ir mazāk kā piecu gadu pieredze bibliotekārajā darbā, un bibliotēku un informācijas nozares studentiem piedāvā iespēju iegūt atbalstu dalībai ikgadējā SLA konferencē un INFO-EXPO pasākumā Kalifornijā, Sandjego, kas norisināsies laikā no 9. līdz 11. jūnijam. Lai pieteiktos naudas balvai, kura sedz konferences dalības maksu, naktsmītņu, ceļa un citus izdevumus, līdz 15. februārim ir jāiesniedz pieteikuma vēstule (500 vārdi), CV un rekomendācijas vēstule. Jāņem vērā, ka kandidātam ir jābūt interesei par speciālo bibliotēku darbības jomu un līdz jūnijam ir jākļūst par SLA biedru.

 

No 26. līdz 29. jūnijam Vācijā, Minhenē notiks Eiropas Zinātnisko bibliotēku asociācijas (Association of European Research Libraries – LIBER) 42. ikgadējā konference “Zinātniskās informācijas infrastruktūra un bibliotēku nākotnes loma”. Šī konference būs interesanta zinātnisko bibliotēku darbiniekiem. Pētījumu pieteikšanas termiņš: 31. janvāris. Trīs labāko pētījumu pieteikumu autori iegūs finansējumu dalībai konferencē, kas sedz dalības maksu, ceļa un naktsmītņu izdevumus. Der arī ieskatīties LIBER veidotajā pasākumu sarakstā.

 

Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) Pasaules bibliotēku un informācijas kongress “Nākotnes bibliotēkas: bezgalīgas iespējas”, kas norisināsies Singapūrā laikā no 17. līdz 23. augustam, ir tiešām liela mēroga pasākums, kurā vajadzētu piedalīties kaut vienu reizi mūžā. Latvijas speciālistiem IFLA piedāvā trīs finansējuma gūšanas iespējas: pirmkārt, piesakoties daļējam finansējumam, ko nodrošina Singapūras valdība (pieteikšanās termiņš: 28. februāris); otrkārt, piesakoties pilnam finansējumam, ja esi LBB biedrs un piedalīsies kongresā pirmo reizi (pieteikšanās termiņš: 1. marts); treškārt, piesakoties labākā pētījuma balvai, ja esi students. Līdz februārim vari paspēt pieteikt savu pētījumu dalībai kongresā vai nu plakāta, vai referāta formātā. Kongresa dalības maksa ir augsta, bet, ja esi students vai LBB biedrs, ir piemērojama atlaide.

 

Starp citu, jaunos speciālistus varētu interesēt dalība IFLA Jauno speciālistu īpašās interešu grupas (New Professionals Special Interest Group – NPSIG) organizētajā ne-konferencē IFLAcamp², kas arī norisināsies Singapūrā laikā no 15. līdz 16. augustam.

 

Paldies kolēģiem, kuri iesaistījās informācijas apkopošanā!