20. novembrī plkst.18.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas nodaļā Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā cikla “Restartējot saknes: es protu vācu valodu” ietvaros tiek rīkota tikšanās ar Latvijas Republikas 11.Saeimas www.saeima.lv deputātu no partijas “Vienotība” www.vienotiba.lv, Juridiskās komisijas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas priekšsēdētāju Ingmāru Čaklo www.ingmarscaklais.lv un Salaspils novada Domes www.salaspils.lv deputātu no Latvijas Zaļās partijas www.zp.lv, Nacionālā Botāniskā dārza www.nbd.gov.lv direktoru Andreju Svilānu.

 

Pasākums notiks latviešu valodā. Ieeja brīva, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Tiek aicināti visi interesenti.

 

Tikšanos ciklu “Restartējot saknes: es protu vācu valodu” sadarbībā ar Rīgas Centrālo bibliotēku organizē Rīgas Vācu kultūras biedrība. Atbalstu sniedz Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība www.riga.diplo.de, Latvijas Vācu savienība www.verband.lv, Institut für Auslandsbeziehungen (Ārzemju kultūras attiecību institūts) www.ifa.de, Gētes institūts Rīgā www.goethe.de/riga un Latvijas Studējošo vortāls “StudentNet” www.studentnet.lv. Ieskati tikšanos ciklā “Restartējot saknes: es protu vācu valodu”.

 

Tikšanās ievadā uzstāsies Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālā ansambļa “Morgenrot” dziedātāju grupa. Ingmārs Čaklais un Andreja Svilāns pastāstīs par to, kā apguvuši vācu valodu un kā to izmanto savā darbā un dzīves gaitās. Tikšanās notiks dialoga formā, tātad dalībnieki vakara viešņām varēs uzdot jautājumus un dalīties arī savās pārdomās. Tikšanās noslēgumā notiks neliela atjautības viktorīna par Vācijas tematu.

 

Ar Jirgena Hābermāsa grāmatu “Postnacionālā konstelācija un demokrātijas nākotne” pasākumu atbalsta apgāds “Zinātne” www.zinatnesgramatas.lv, savukārt ar Silvijas Goldingas grāmatu “Katru dienu 15 minūtes. Vācu valoda” -izdevniecība “Zvaigzne ABC” www.zvaigzne.lv.

 

Ingmārs Čaklais (1971) mācījies Rīgas 49.vidusskolā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Teātra un kultūrizglītības darba fakultātes Režijas nodaļā, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē, Baltijas Starptautiskās akadēmijas Juridiskā fakultātē. No 1991. līdz 2000. gadam strādājis par vairāku skolu teātru vadītāju. No 1999. līdz 2003.gadam vadījis Latvijas Dramaturģijas aģentūru, no 2002. līdz 2003. gadam vadījis Latvijas Televīzijas raidījumu “Personas kods”. Bijis vairāku televīzijas iestudējumu režisors, veidojis un piedalījies virknē amatierteātru festivālu gan Latvijā, gan ārzemēs. No 2003. līdz 2010. gadam strādājis juridiskajā, sabiedrisko attiecību, tūrisma un konsultāciju jomā. No 1999. līdz 2012. gadam darbojies Rīgas Latviešu biedrībā. Izveidojis un producē dzejnieka Māra Čaklā mājas lapu internetā: www.mariscaklais.lv. Latvijas Republikas 10. un 11. Saeimas deputāts no partijas “Vienotība”, šobrīd strādā vairākās komisijās, t.sk. ir Juridiskās komisijas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas priekšsēdētājs.

 

Andrejs Svilāns (1968) mācījies Varakļānu vidusskolā, Latvijas Universitātē, Reinas Fridriha Vilhelma Universitātē Bonnā, Humbolta Universitāte Berlīnē, Daugavpils Universitātē. No 1987. līdz 1989.gadam dienējis Padomju Savienības armijā, t.sk. gadu un divus mēnešus Afganistānā. Piedalījies 28 zinātnisku pētījumu projektos, septiņu zinātnisku publikāciju, kā arī vairāku desmitu populārzinātnisku rakstu un komentāru par botānikas un dārzkopības jautājumiem autors. 12 gadu pieredze žurnālistikā radio “Brīvā Eiropa”. Latvijas Malakologu biedrības un Latvijas Dendrologu biedrības (šobrīd prezidents) dibinātājs. No 2012. gada Nacionālās augu šķirņu padomes Dekoratīvo augu ekspertu grupas vadītājs. No 2010. līdz 2011. gadam bijis Latvijas Zaļās partijas Valdes priekšsēdētājs. No 2009. gada Salaspils novada Domes deputāts no Latvijas Zaļās partijas, no 2011. gada Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes komitejas priekšsēdētājs. No 1991. gada strādā Nacionālajā Botāniskajā dārzā, no 2006.gada kā direktors.

 

Papildus informācija vācu valodas un kultūras mīļotājiem:

• Informācija par vācvalodīgo grāmatu tulkojumiem latviešu valodā rodama Gētes institūta Rīgā mājaslapā: www.goethe.de/ins/lv/prj/uak/lvindex.htm

• Gētes institūta Rīgā informatīvs apkopojums “Kino Vācija un Latvijā” rodams mājaslapā: www.goethe.de/ins/lv/rig/kul/mag/fil/lvindex.htm

• Rīgas Vācu kultūras biedrības ansamblis “Morgenrot” aicina savā pulkā jaunus dziedātājus vecumā no 18 gadiem: www.studentnet.lv/muzika/article.php?id=272605.

• No 9.oktobra līdz 18.decembrim Rīgas Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā otrdienās notiks tikšanos cikls bērniem “Kinderei 2012”: www.rcb.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=771&Itemid=41&lang=lv_LV

 

Papildu informācija:

Daina Ģeibaka

Rīgas Centrālās bibliotēkas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr.: 67607562

e-pasts: daina.geibaka@rcb.lv

 

Tālivaldis Kronbergs

Latvijas Studējošo vortāla “StudentNet” www.studentnet.lv vadītājs

e-pasts: talivaldis.kronbergs@inbox.lv

www.draugiem.lv/talivaldis.kronbergs