Ažiotāžu sabiedrībā izraisījusi Stokholmas kultūras centra “Kulturhuset” jaunatnes bibliotēka, kas nolēmusi no saviem plauktiem aizvākt “afrofobiskās” Tintiņa grāmatas, tiesa gan, vēlāk šo lēmumu atsaucot. Tostarp nesen veiktajā pētījumā atklāts, ka Tintiņa nedienas nav aprobežojušās ar vienu galvaspilsētas bibliotēku vien.

 

10% pētījumā apsekoto bibliotēku Tintiņa komiksus aizvākušas no saviem plauktiem vai arī noteikušas ierobežojumus piekļuvei, liecina laikraksta “Aftonbladet” veiktā pētījuma rezultāti.

 

“Mēs no mūsu kataloga esam izņēmuši komiksu “Tintiņš Kongo” pirmkārt jau rasistisko attēlu dēļ. Tiesa gan, grāmatu var izsniegt, ievērojot zināmus apstākļus, piemēram, [to var izsniegt] skolotājiem,” paskaidroja Askešundas bibliotēkas preses pārstāvis.

 

Citas bibliotēkas nav tik liberālas. Piemēram, Arbogas bibliotēkā Tintiņa grāmatu vispār nav to “rasistiskā satura” dēļ.

 

Tikmēr Omolas pilsētas bibliotēka cenzūras vietā mudina uzsākt debates.

“Mēs uzskatām, ka cilvēkiem ir jāskatās uz grāmatām kā uz laika dokumentiem un jāmācās par vēsturisko attīstību. Tā pati “problēma” pastāv ar Pepiju,” sacīja bibliotēkas darbiniece Annika Andersone, atgādinot par kritiķu pārmetumiem, ka rasistiskas tēmas esot manāmas arī populārajā Astrīdas Lindgrēnas darbā.

 

“Kulturhuset” bibliotēkas aizliegums pagājušajā nedēļā sacēla sašutuma vētru Zviedrijas medijos. Rezultātā Tintiņa komiksi atgriezās bibliotēkas plauktos tikai dažas stundas pēc tam, kad bija izsludināts paziņojums par to aizvākšanu.

 

Pirmā beļģu autora Eržē zīmētā un sarakstītā komiksu grāmata par žurnālista, detektīva un dēkaiņa Tintiņa piedzīvojumiem iznāca jau 1929. gadā. Tās nosaukums ir “Tintiņa piedzīvojumi Padomju Savienībā” (“Les Aventures de Tintin au pays des Soviets“).

 

Tintiņš strauji kļuva par vienu no pazīstamākajiem Rietumu populārās kultūras personāžiem. Pavisam ir iznākušas 24 Eržē zīmētās komiksu grāmatiņas par Tintiņa piedzīvojumiem dažādās īstās un izdomātās pasaules zemēs, kā arī uz Mēness.

 

Komiksi par Tintiņa piedzīvojumiem 2007. gadā ir izdoti arī latviešu valodā.

 

2011. gadā uz ekrāniem iznāca Stīvena Spīlberga režisētā filma “Tintiņa piedzīvojumi”, kas nominēta vairākiem prestižiem apbalvojumiem, arī “Oskara” balvai, un ir ieguvusi “Zelta globusu” kā labākā pilnmetrāžas animācijas filma.