Reaģējot uz jaunākajiem dzejas krājumiem un tiem veltītajām kritikām, dzejnieku un lasītāju vidū šajā vasarā un rudenī izraisījušās vairākas asas debates par dzejas kvalitātes kritērijiem, kā arī kritikas lomu to definēšanā un uzturēšanā.
Laiks pēc Dzejas dienām un RMM izstādes “Dzejmūzikas erotika” noslēguma ir piemērots brīdis, lai atskatītos uz dzejas tekstu vērtēšanas un atlases procesu, kāds tas pēdējā piecgadē vērojams publiskos pasākumos, izstādēs, publikācijās. Diskusijā tiks iztirzāti tādi jautājumi kā: kāda ir autoru, redaktoru, izdevēju, kritiķu un lasītāju loma Latvijas dzejas ainavas veidošanā; kas ir laba dzeja un kritēriji tās noteikšanai.

Pasākumā piedalīsies dzejnieks un publicists Aivars Eipurs, kura emuārs “Ceļš uz nemākslu” (http://www.diena.lv/kd/eksperti-blogeri/cels-uz-nemakslu-13957523) aktualizējis minēto jautājumu loku, piesaistot ievērojamu komentētāju aktivitāti. Latvijas Universitātes profesore, literatūras kritikas kursa pasniedzēja Ausma Cimdiņa skaidros Latvijas kritikas šībrīža situācijas ģenēzi un attīstības perspektīvas. Pieredzē par kritiķa profesionālo tapšanu un lomu dalīsies jaunais literatūras kritiķis Aivars Madris. Diskusijā piedalīsies arī Arvis Viguls, lasītāju un spalvasbrāļu vidū atzīts gan kā dzejnieks, gan dzejas kritiķis.

Diskusijas organizētāji cer arī uz citu dzejnieku un literatūras procesā iesaistīto piedalīšanos klātienē. Pasākums vienlaikus būs atklāts seminārs kritikas kursu apgūstošajiem baltu filoloģijas maģistrantiem.

Sarunu vadīs Inga Surgunte, RMM.

Sarīkojumi Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiek katru trešdienu plkst. 17:30.

Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties muzeja nodarbībā “Kas muzejam vēderā?” Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums); maksa par nodarbību bērniem – Ls 1.