Milzīgais datu apjoms ietver sevī aprakstošu informāciju par digitalizētajām Eiropas, tai skaitā Latvijas, kultūras bagātībām. Pirmo reizi metadati (dati par datiem) tiek izplatīti ar “Creative Commons CC0” jeb Publiskā domēna licenci, kas nozīmē, ka datus var brīvi, bez ierobežojumiem izmantot jebkādiem mērķiem – jaunradei, izglītībai un arī komercnolūkiem. Līdz šim tas ir lielākais kultūras datu nodevums publiskai izmantošanai. Šāda iniciatīva paver jaunas iespējas un atbalstu digitālajai ekonomikai, ļauj tehnoloģiju uzņēmējiem veidot novatoriskas aplikācijas un spēles planšetdatoriem un viedtālruņiem, kā arī tīmekļa pakalpojumus un portālus.

“Europeana” pāriešana uz CC0 licenci ir solis atvērto datu pieejamības virzienā. Piedāvājot katras ES valsts atmiņas institūciju datus brīvai izmantošanai, tas ir jauns starptautisks precedents apņēmīgi virzīties prom no nepieejamo un kontrolēto datu pasaules uz atvērto datu pasauli.

Šīs pārmaiņas ir vērtīgs ieguldījums Eiropas Komisijas dienaskārtībā, lai ar digitālo inovāciju palīdzību veicinātu attīstību. Tiešsaistes atvērtie dati ir galvenais resurss, kas var veicināt uzņēmējdarbību un radīt iespējas miljoniem eiropiešu, kuri strādā Eiropas kultūras un radošajās nozarēs. Minētās nozares veido 3.3% no ES iekšzemes kopprodukta un vairāk nekā 150 miljardus no eksporta ieņēmumiem.

Eiropas Komisijas viceprezidente Nēli Krusa (Neelie Kroes), kura ir atbildīga par Digitālo programmu Eiropai, iepazīstinot ar “Europeana” paziņojumu par pāriešanu uz CC0 licenci, minēja: “Tikai labas lietas var rasties no atvērto datu spēcīgās idejas apvienojuma ar “Europeana” kultūras vērtībām. Cilvēki bieži runā par digitālās plaisas mazināšanu un kultūras piedāvāšanu jaunām auditorijām, bet reti piemin, cik liela nozīme ir tādām un līdzīga veida iniciatīvām kā “Europeana” pāreja uz “Creative Commons” licenci.”

Piemērojot CC0 atteikšanos no visa veida tiesībām, “Europeana” metadatus tagad var izmantot arī atvērto saistīto datu attīstīšanai. Tam ir potenciāls, lai apvienotu Eiropas lielāko bibliotēku, muzeju un arhīvu datus ar datiem no citām nozarēm, piemēram, tūrisma, televīzijas, radio. Rezultāts šim procesam varētu būt spēcīgs 21.gadsimta zināšanu ģenerēšanas dzinējs.

“Europeana” izpilddirektore Džila Kazina (Dr. Jill Cousins) uzsvēra: “Šis ir nozīmīgs solis atvērto datu virzienā un saistās ar būtiskām pārmaiņām muzeju, bibliotēku un galeriju tīklā, kas ir radījis “Europeana”. Šī ir pasaules vadošā kultūras datu kopa, un lēmums to padarīt brīvi izmantojamu ir drosmīgs un tālredzīgs – tādējādi atzīstot inovāciju potenciālu digitālo datu pieejamībā. Šī attīstība nozīmē, ka Eiropa tagad nāk klajā ar starptautisku nozares standartu.”

Par Europeana

Europeana www.europeana.eu ir Eiropas digitālā bibliotēka, arhīvs un muzejs. Pašlaik tā nodrošina cilvēkiem pieeju vairāk kā 20 miljoniem grāmatu, gleznu, filmu, ierakstu, fotogrāfiju un arhīvu materiālu 29 valodās. Europeana tīklā ir apvienojušās 2 200 partnerorganizācijas. Europeana platforma un ekspertu tīkls veicina pētniecību un zināšanu apmaiņu starp bibliotekāriem, kuratoriem un arhīvistiem, un saista tos ar digitālajām inovācijām un radošajām nozarēm.

 

Papildinformācija:

 

Jon Purday
Tālr.: 00 44 1937 546614, mob.: +44 7885 516234
E-pasts: jonathan.purday@bl.uk

 

Eleanor Kenny
Tālr.: +44 (0) 20 7412 7113
E-pasts: eleanor.kenny@bl.uk

 

Beth Daley
Tālr.: + 44 (0) 1937 5466345
E-pasts: beth.daley@bl.uk