Mūsdienu informācijas telpa pārsteidz pasauli ar aizvien jaunām iespējām un atklājumiem. Tīmeklis 2.0 ir jau otrā tīmeklī balstītā komunikāciju un tehnoloģiju paaudze, kas nemitīgi pilnveidojas un piedāvā lietotājiem inovatīvus risinājumus, piemēram, tiešsaistes ziņojumapmaiņu, sociālos tīklus, RSS barotnes, blogu jeb emuāru veidošanu u.c. Vēl nesen tīmekļa 2.0 tehnoloģija bija populāra vien dažādos tīmekļa servisos – reklāmas biznesā, e-tirdzniecībā utt., bet nu jau arī bibliotēku vidē tā vairs nav nekāds jaunums. Bibliotēkas un to personāls nemitīgi mainās, jo mainās arī esošo un potenciālo bibliotēku lietotāju dzīves paradumi, vajadzības un iespējas. Izmaiņas ir nepieciešamas, lai bibliotēkas pilnībā iekļautos informācijas vidē un spētu pildīt savu galveno misiju – veicināt uz zināšanām balstītas sabiedrības attīstību, piedāvājot nepieciešamo informāciju un darot to cilvēkiem visērtākajā veidā. Bibliotēka 2.0, izmantojot tīmekļa 2.0 iespējas, var pilnveidot savus pakalpojumus un kļūt pilnībā lietotājorientēta. Jau tagad varam secināt, ka esošās un vēl potenciālās tīmekļa 2.0 tehnoloģijas ir izmainījušas mūsdienu bibliotēku, bet vēl būtiskākas pārmaiņas tās nesīs nākotnē. Bibliotēku kolekcijas ir kļuvušas interaktīvākas un pieejamākas; mainās arī to pakalpojumi, vairāk uzmanības pievēršot informācijas pārraides un informācijpratības uzlabošanai, kā arī kontrolētas pieejas nodrošināšanai.

Bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes nozaru pētnieki sagatavo daudz publikāciju par tīmekļa 2.0 piedāvātajām iespējām, kā arī ieteikumus, kuras no tām bibliotēkām būtu ieteicams pielietot savā ikdienas praksē.

Izstādē apskatāmas pēdējos gados krājumā saņemtās grāmatas, kā arī raksti periodiskajos izdevumos par tīmekļa 2.0 iespējām un to izmantošanu gan bibliotēku darbā, gan citās nozarēs.

 

Izstādi apmeklēt aicināti mūsu kolēģi – bibliotekāri, citi radniecīgu nozaru speciālisti un interesenti, kā arī bibliotēkzinātnes, informācijas zinātnes un citu nozaru studenti.

 

Bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes literatūras lasītavas darbalaiki:
otrdien, ceturtdien 9:00–17:00
trešdien, piektdien 11:00–19:00
sestdien, svētdien, pirmdien slēgts

tālr.: 67312808
e-pasts: zlasitava@lnb.lv